Ana SayfaEkonomiTürk Lirası, Dış Ticarette Son Zamanların Rekorunu Kırdı

Türk Lirası, Dış Ticarette Son Zamanların Rekorunu Kırdı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Dış ticarette Türk lirası kullanımı son zamanların en yüksek seviyesine çıktı. İlk çeyrekte Türk lirası ile yapılan işlem tutarı 3 milyar 600 milyon dolar olarak kaydedildi.

Bu yılın ilk çeyrek verileri ile geçen yılın ilk çeyrek verileri karşılaştırıldığında artışın yüzde 133 oranında olduğu görüldü. 2016 yılının ilk çeyreğindeki TL ile yapılan ihracat 1 buçuk milyar dolar olmuştu. 2017’nin ilk çeyreğindeki işlem tutarı ise 3 milyar 600 milyonu gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu verileri incelenerek ulaşılan bu sonuçlarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkısı büyük oldu. Cumhurbaşkanının TL’ye destek çağrısı sonrasında dış ticarette atağa geçen Türk lirası kullanımı son zamanların rekoruma imza attı.

2017 yılının birinci çeyreğinde hayata geçen ihracat 37 milyar 900 milyon olarak kaydedildi. ithalat miktarı ise 50 milyar 400 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye 2017’nin ilk çeyreğinde ihracat işlemlerinde TL’yi kullanırken, 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 133’lük artışa imza attı.

2016 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan dönemde 34 milyar 700 milyon dolar ihracat yapıldı. Toplam ihracatın sadece yüzde 4,4’lük bölümü TL ile gerçekleşti. Söz konusu oran bu yılın aynı döneminde ise yüzde 9,4 oranına kadar yükseldi.

İthalatta Türk Lirası Kullanımı Yüzde 20 Arttı

Dış ticarete konu olan ithalatta da TL kullanımı artış yaşadı. İthalattaki Türk lirası kullanımı 2017’nin ilk çeyreğinde, bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 20’lik artışa ev sahipliği yaptı. Geçen yıl ithalatta Türk lirası ile yapılan işlemlerin tutarı 3 milyar 169 milyonu gösterirken, 2017’deki durum ise 3 milyar 798 milyon 732 bin doları gösterdi.

2017 yılının ilk çeyreğinde ihracat ve ithalatı kapsayan dış ticarette TL’nin kullanım oranı yüzde 8,3 olarak kaydedildi. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.