Ana SayfaEkonomiTüketici Kredileri İçin ‘Donuk Alacak’ Sınıflandırması

Tüketici Kredileri İçin ‘Donuk Alacak’ Sınıflandırması

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankalar tarafından tüketici kredileri için yeni bir kategori oluşturuluyor. ‘Donuk alacak’ olarak nitelendirilen bu kategoride, müşterilerin kredi ödemesinin daha basit bir hal alacağı tahmin ediliyor.

Bankalar tarafından kredi ve diğer tahsilatların niteliklerinin tespit edilmesi ve bunlar adına tahsis edilecek olan karşılıklara yönelik esasları belirleyen yasalardaki düzenlemede bir takım değişiklikler yapılan ve söz konusu yasalardaki ‘Donuk alacak’ başlığına sahip maddeye ilave yapılan düzenleme, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Donuk alacak başlığına sahip bu 5. Maddede gerçekleştirilen değişikliğe göre, tüketici kredilerinin kredi olarak değerlendirilebileceği ilave edilerek, söz konusu olan krediler donuk alacak kategorisinde yer alacak.

5. maddeye ilave edilen ibarede, birçok tüketici kredisi sağlanmış olan bir kişinin, bu kredilerinden herhangi birinin donuk alacak kategorisinde yer alması gibi bir durum söz konusu olduğunda, öteki kredileri banka tarafından ilgili yönetmeliğin 4. Maddesi gereğince Birinci Grup’tan başka diğer tüm guruplarda sınıflandırılabileceği ifade ediliyor.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanmış olan bu yönetmelik 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli kılınacak.

Donuk Alacak Nedir?

Donuk alacak haline bürünen miktarlar adına döneme yönelik faiz tahakkuku ve reeskontu gerçekleştirilemezken, söz konusu olan miktarlar adına eskiden yapılmış olan ve ödemesi alınmamasına rağmen gelir olarak kaydedilen faiz tahakkukları ve reeskontu, bununla alakalı olan hesabı aynı miktarda borçlandırarak muhasebe kayıtlarında ters kayıt ile düzeltilebilir ya da iptal edilerek kapatılabilir. Fakat tahakkuk ettirilmiş olan faiz, borçlu olan kimseden nakit olarak alınmışsa, bunu iptal etmek mümkün değildir. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.