Ana SayfaKariyerMülakatlarda Biz Ne Sormalıyız? İşte 14 Klasik Soru!

Mülakatlarda Biz Ne Sormalıyız? İşte 14 Klasik Soru!

Mülakatlarda hep size mi sorular sorulacak? Hayır. İşte sorabileceğiniz 14 klasik soru!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ne zaman bir mülakata girsek ya klişelerle dolu ve artık yanıtlamaktan bıktığımız ya beynimizi yakan, ya da insanda ters ters bakma isteği uyandıran sorularla karşılaşıyoruz. Genellikle de sonlara doğru ellerimiz terlemeye başlıyor; “biz sizi arayacağız” finaliyle de terli ellerimizle el sıkışıp odadan ayrılıyoruz.

Halbuki başvurduğumuz pozisyonun bizim için gerçekten de uygun olup olmadığı, kurumun değerlerinin kişisel değerlerimizle örtüşüp örtüşmediğini çoğunlukla işe başladıktan sonra anlıyoruz. Sonrası mutsuzluk…

İşte bunca mutsuz çalışanın yaptığı önemli hatalardan biri, mülakat esnasında “Sizin bir sorunuz var mı?” diye sorulduğunda bu fırsatı iyi değerlendirip aşağıdaki soruları sormamış olmak:

1. Bana Bu Pozisyon için İdeal Adayı Tarif Edebilir Misiniz?

İş ilanlarında yazılı tüm klişeler bir yana, pozisyon için gerçekten ihtiyaç duyulan özellikler çoğu zaman işe başladıktan sonra ortaya çıkıyor.

Bu soruyla, yeteneklerimizin şirketin beklentilerini karşılayıp karşılamadığını hızlıca anlayabiliriz. Böylelikle, eğer karşılamıyorsa, kendimize uygun olmayan bir pozisyon için zaman kaybetmez ve yolumuza gidebiliriz.

2. Şirket Kültürünüzü Nasıl Anlatırsınız?

Şirket kültürünü kısaca; kurum içi değerler, inançlar ve alışkanlıklar biçiminde tanımlanabilir. Dolayısıyla, iş hayatında yaratılması / değiştirilmesi en zor şeylerden biridir.

Bu soru şirket felsefesi hakkında fikir sahibi olmamız ve çalışanların mutluluğuna verilen önemi anlamamız için şahane ipuçları barındırabilir. Ayrıca görüşmeyi yapan kişinin kendi kurum kültüründen haberdar olup olmadığını; hatta ortada bir kurum kültürü olup olmadığını da böylelikle anlayabiliriz.

3. Hiyerarşik İşleyişinizden Bahseder Misiniz; Kime Rapor Vereceğim?

Özellikle de çok başlı şirketlerde, hiyerarşi sistemini anlamak gerçekten karmaşık olabiliyor. Farklı insanlar için çalışacaksak kimlere hesap vermemiz gerektiğini baştan öğrenelim. Ayrıca kendi yönetimimizde birkaç kişi olacaksa da, işi kabul etmeden önce bu kişilerin kim olduğunu öğrenmek faydalı olur.

4. Böyle Bir Pozisyon İhtiyacı Nasıl Ortaya Çıktı?

Bu soru profesyonellerin, bu işin bir sıçrama tahtası mı yoksa çıkmaz sokak mı olduğu konusunda fikir sahibi olmalarını sağlar. Ayrıca kurumsallık konusunda da önemli ipuçları barındırması anlamında sormamızda fayda var.

5. Sizce Bu Pozisyonun Ne Gibi Zorlukları Var?

Örneğin bu soruya “Hiçbir zorluğu yok” diye bir cevap alıyorsak olaya temkinli yaklaşmamız gerektiğini rahatlıkla anlayabiliriz.

6. Benden Önceki Kişinin Neden Ayrıldığını Öğrenebilir Miyim?

Hiç uygunsuz olmadığı gibi, seyrek karşılaşılan bir soru da değil. Bu görevde daha önce çalışan kişinin neden mutsuz olduğunu öğrenme talebimiz, akıllı ve analitik düşünen bir insan olduğumuzu gösterir. Kim bilir belki de mutsuz değildi, terfi etti?

7. Başarıyı Nasıl Değerlendiriyorsunuz?

Başvurduğumuz yerin başarıyı nasıl değerlendirdiği, hangi parametreleri kullandığı; dolayısıyla o işin kariyerimize nasıl bir etkisi olacağı, işe başladıktan sonraya bırakılamayacak kadar önemli bir konu. İşverenin değerleriyle kendi değerlerimizin örtüşüp örtüşmediğini henüz mülakat aşamasında anlamak iyi olacaktır.

8. Yöneticimle / Ekip Arkadaşlarımla Yapacağım Ortak Çalışmaya Dair Bir Örnek Verebilir Misiniz?

Profesyonellerin atlamadığı bir başka soru da bu. Çünkü yöneticilerin çalışanlarını nasıl kullandıklarını bilmemiz, insiyatif almamıza ve becerilerimizi şirketin başarısı için kullanmamıza izin verecek yaklaşımda olup olmadıklarını anlamamızı sağlayacaktır.

9. Elemanlar Arası Anlaşmazlıkları Nasıl Çözümlüyorsunuz?

Bu yöntemi sorgulamamız, fikir çatışmalarına profesyonel olarak nasıl yaklaşılması gerektiğini bildiğimizi; şirketin büyüme ve başarısına olumlu katkılar sunabileceğimizi göstereceğinden, atlamamak gereken bir soru olarak karşımıza çıkıyor.

10. Şirkette Yeni İş Olanaklarını ve Yeni Fikirleri, Girişimleri Nasıl Ele Alıyorsunuz?

Şirketin oyun planıyla ilgili sorular sormak, orada gerçekten yeteneklerinizi kullanıp kullanamayacağınız, yeni fikirlerinizin destek görüp görmeyeceği, kurumun yeniliğe açık mı yoksa tutucu mu olduğu gibi konular hakkında fikir verecektir.

11. Siz Burada Çalışmanın En Çok Hangi Yönünü Seviyorsunuz?

Herkes gibi, muhtemelen iş görüşmesi yaptığımız kişi de kendinden ve iyi bildiği şeylerden bahsetmeyi seviyordur. Bu samimi soru sayesinde, içeriden bir gözle şirkette çalışmanın nasıl bir şey olduğunu anlamamız mümkün olabilir.

12. Karar Verme Süreciniz Nasıl İşliyor? Sizden Ne Zaman Geri Dönüş Beklemeliyim?

İş görüşmesi esnasında, pozisyon için uygunluğumuz ve şirket kültürü hakkındaki fikirlerimizden sonraki en önemli hedef, karar verme süreci hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Böylelikle sonucu nasıl / ne zaman takip edeceğinizi ve yolunuza devam etmeden önce ne kadar beklemeniz gerektiğini bilirsiniz. Ayrıca şirketin çalışanları, müstakbel elemanları nasıl gördüğü, gerçekten profesyonel bir işleyişe sahip olup olmadığı da bu soruyla anlaşılabilir.

13. Görüşmem Gereken ya da Tanışmamı İstediğiniz Başkası Var mı?

Potansiyel çalışma arkadaşlarımızla tanışmamızın istenip istenmemesi, takım sinerjisine verilen önem hakkında bilgi verir. Bunun yanında görüşmemiz gereken 4 kişi daha olması ise, kısa listeye girdiğimizin göstergesi olabilir.

14. Burada Çalışmakla İlgili Önemli Olduğunuzu Düşündüğünüz, Atladığımız Bir Konu Var mı?

Son olarak da güzel bir toparlama ve nefes alma sorusu. Hiç aklınıza gelmeyecek önemli konularla ilgili enteresan cevapları bankaciyim.net de bulabilirsiniz.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.