Ana SayfaSağlıkGünlük Kahve (Kafein) Tüketimi İçin Dikkat Edilmesi Gereken 4 Şey

Günlük Kahve (Kafein) Tüketimi İçin Dikkat Edilmesi Gereken 4 Şey

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

500’lü yılların sonlarına doğru Habeşistanlı (bugünkü Etiyopya) çoban Kaldi, keçilerinin bir ağacın meyvelerini yedikten sonra çok neşeli ve hareketli olduğunu fark eder. Bu ağaç Habeşistan’ın dağlarında, doğal ortamda yetişen kahve ağacıdır. Kahvenin keşfedilmesi bir çobanın eliyle işte bu şekilde olmuştur. O yıllardan bu günlere gelinceye kadar tüm insanlığın tutkunu olduğu kahve, pek çok kimse bilmese de, petrolden sonra dünya borsalarında en büyük pazar payına sahip olan ikinci sıvıdır.
 
Çoğumuz, en hızlı biçimde uyanıklık haline geçiş yapabilmek, üzerimizdeki halsizliği atabilmek ve daha sağlıklı düşünebilmek için, sabah erken saatlerde kahve tüketiriz. Son yıllarda ülkemizin en ücra ilçelerinde dahi açılan ve popüler hale gelen kafe zincirlerinde tüketilen kahve (kafein) miktarı dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır. Sağlık açısından büyük faydaları bulunan kahvenin, bir de karanlık tarafı vardır ki, içerdiği yüksek miktardaki şeker oranı obeziteye sebep olmakta, diyabet riskini arttırmakta ve ciddi uyku problemlerine yol açabilmektedir.
 
Amerika’da bulunan Wayne State Üniversitesi ile Henry Ford Hastanesi, Uyku Bozuklukları Merkezinin birlikte yaptığı araştırmaya göre, günlük tüketilen kahve miktarının ve kahve tüketiminin gerçekleştiği saatlerin, uyku düzeni üzerinde büyük etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı araştırmaya göre, gece uyumadan 0-3 saat öncesinde tüketilen kahve (kafein) uykusuzluğa yol açmakta ve uyku kalitesine büyük zarar vermekte. Kahvenin uykuya yatmadan en az 6 saat önce tüketilmesi gerektiği, yine bu araştırmanın sonucunda ortaya konmaktadır.
 
Peki günlük yaşamımızda kahveden (kafein) en iyi şekilde yararlanmak için nelere dikkat etmeliyiz?
 
1-) Kahve, gün içinde en uygun saatlerde tüketilmeli
Kahve tüketimi için en uygun saatler sabah erken saatler ya da öğle yemeğinden sonraki ilk saatler olmalıdır. Uykudan önce içilen kahve veya enerji veren diğer içecekler, uykusuzluğa ve ertesi sabah pişmanlığa neden olacaktır.
 
2-) Kahve tüketimine limit koyulmalı
Amerika (Minnesota) merkezli Mayo Klinik’in yaptığı araştırma sonuçlarına göre, yetişkin bir insan günde maksimum 4 bardak (400 mg) kafein tüketme hakkına sahip. Daha fazlası anksiyeteye, aşırı sinire ve gerginliğe sebep olmaktadır.
 
3-) Günlük sıvı ihtiyacı için daha çok kafeinsiz içecekler tercih edilmeli
Gün içinde, aşırı yorgunluk ve halsizlik hali, insanda daha fazla sıvı tüketme ihtiyacı uyandırır. Bu tip durumlarda, eğer günün ilerleyen saatleri ise, kafein içermeyen içecekler tüketilmelidir. Akşam saatlerinde ise kafeinsiz çay veya kahve tercih edilebilir.
 
4-) Kahvenin tüketildiği kupanın büyüklüğüne dikkat edilmeli
Yemek yerken nasıl ki tabağın ve porsiyonun büyüklüğü dikkate alınmalı ise, kahve tüketirken de aynı şekilde kupanın büyüklüğü dikkate alınmalıdır. Kahve içerken, daha fazla kafein tüketmenize neden olacak büyük bir kupa yerine orta boy bir fincan tercih edilmelidir.
 
 
İlk bulunduğu yıllarda tıbbi amaçla kullanılan ve “sihirli meyve” adı verilen kahve, günümüz insanının en büyük bağımlıklarından biri haline gelmiştir. İşte bu sebeple kahve tüketimi esnasında yukarıda belirtmiş olduğumuz maddelere sağlığımız açısından kesinlikle dikkat etmeliyiz.
Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.