Ana SayfaSağlıkDiş Fırçaları Hakkında Bilinmeyen 8 Şey

Diş Fırçaları Hakkında Bilinmeyen 8 Şey

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

 

Diş fırçalamanın önemini, günde en az iki kere fırçalanması gerektiğini hepimiz doktorlardan duymuşuzdur. Diş fırçalamak günlük yaşamın doğal bir parçası haline gelmiş, modern hayatın ve sağlıklı bir hayatın vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. Lakin diş fırçaları hakkında çok da bilinmeyen 8 şeyi aşağıda sizler için derledik.

1-) Eskiden İnsanlar Dişlerini Ağaç Dalları ile Temizlerdi
Babilliler ve Mısırlılar M.Ö. 3500’lü yıllarda ağaç dallarıyla, Hindular ise M.Ö. 4000’li yıllarda ince liflerle dişlerini temizleme yoluna gitmiştir. Romalılar ve Yunanlılar da çırpı ve dallarla dişlerini temizlemişlerdir. Çinliler ise M.Ö. 1600’lü yıllarda hem diş temizliği, hem de nefes ferahlığını sağlayacak ağaç dalları arayışına girmişlerdir.
15. Yüzyılda Çinliler bambu ağaçları ve kemiklerin ucuna domuz kılı ekleyerek ilk diş fırçasını yapsa da, William Addis adındaki İngiliz 1780 yılında, cezaevindeyken kemiklerin ucuna domuz kılı ekleyerek modern anlamda diş fırçasını icat eden kişi olarak tarihe geçmiştir. İlk olarak ise 1938 yılında naylon kıllı diş fırçası üretilmiştir.

2-) ABD’de Yıllık Diş Fırçası Tüketimi
1780’de ilk modern diş fırçasının icadından yaklaşık yüz yıl sonra ABD’de diş fırçası üretimine başlanmıştır. Bugün ABD’de yıllık yaklaşık 25.000 ton diş fırçası üretilmekte ve bunun için yaklaşık 850.000.000 dolar harcanmaktadır. Bugün dünya üzerinde yaklaşık olarak 3.5 milyar insan düzenli olarak diş fırçası kullanırken, 4 milyar insan ise cep telefonu kullanmaktadır.

3-) Klasik Diş Fırçaları, Elektrikli Fırçalardan Daha Çok Kullanılıyor
Ağaç dalları, lifler ve kemiklerden geçen diş fırçasının macerası, ilk elektrikli diş fırçasının Avrupa’da 1956 yılında Squibb Company tarafından üretilmesi ile farklı bir boyuta ulaşmıştır. 1960 yılında ABD’de Broxodent firması elektrikli diş fırçası üretimine başlamıştır.
Bu gelişmelere rağmen ise insanlar, klasik diş fırçalarını, elektrikli diş fırçalarına tercih etmeye devam etmiştir. Yapılan araştırmalar da göstermiştir ki, klasik diş fırçaları, elektrikli diş fırçalarına göre bakteri plağını temizlemekte %11 daha etkili olmuştur.

4-) Yumuşak Kıllı Diş Fırçaları, Sert Kıllı Diş Fırçalarından Daha İyidir
Bilinenin aksine, yumuşak kıllı diş fırçaları, sert kıllı diş fırçalarından daha sağlıklıdır. Çünkü performansı daha iyi olsa bile, sert kıllı fırçalara göre yumuşak kıllı fırçalar hassas diş etleri için çok daha koruyucudur. 

5-) Diş Fırçaları Belirli Zamanlarda Değiştirilmelidir
Uzmanlara göre zaman içinde kılları yıpranan ve artık yeteri kadar dişleri temizleyemeyen diş fırçaları 2-3 ayda bir değiştirilmelidir.Diş hastalığı olanlar için ise uzmanlar, 3-4 haftada bir diş fırçasının değiştirilmesi gerektiğini söylemektedir. Zamanında değiştirilmeyen diş fırçalarının ağız ve diş sağlığına büyük zararlar verebileceği unutulmamalıdır.

6-) Diş Fırçaları Yoğun Bakteri Üreten Tuvaletlerden Uzakta Tutulmalıdır.
Diş fırçaları, bakteri üretiminin yoğun olarak görüldüğü tuvaletlerden yaklaşık 2-3 metre uzaklıkta kapaklı olarak bulundurulmalıdır. Islak diş fırçası kılları, havada bulunan mikropları çok kolay bir biçimde kapabilmektedir. Bu sebeple diş fırçaları sık sık dezenfekte edilmeli ve bulaşıcı bir hastalık ya da mikrop bulundurma riski bulunan bir başka fırça ile temas etmemesi sağlanmalıdır.

7-) Diş Fırçası Dil Temizliği İçin de Kullanılabilir
Üretilen pek çok diş fırçasının arka yüzünde artık dil temizliği için tasarlanmış bir kısım mevcuttur ve diş fırçalarının arka yüzü, dili en az sakız kadar etkili bir biçimde temizleyebilir. Dilinizi temizlemek için ekstra bir alete gereksinim yoktur.

😎 En Çok Kullanılan Diş Fırçası Rengi Mavi
En popüler ve en çok kullanılan diş fırçası rengi mavidir. Mavi renk diş fırçalarını ise kırmızı renkli diş fırçaları izlemektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.