Ana SayfaEkonomiİhracatçı İçin Geç Gelen Düzenleme: Yeşil Pasaport

İhracatçı İçin Geç Gelen Düzenleme: Yeşil Pasaport

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ekonomi Bakanlığı açıkladı; 15 bin ihracatçıya yeşil pasaport verilecek. Ticari hacmi 1 milyon doları aşan şirketlere yeşil pasaport veriliyor. Bilindiği üzere yeşil pasaportun bordo pasaporttan farklı özellikleri mevcut. Yeşil pasaport ile bordo pasaporttan ayrı olarak 160 ülkeye ulaşma imkanı bulunmakta.

Yeşil pasaport 3. derece ve üstü derecede memur olanlara, belediye başkanlarına, görevini tamamlayan bakanlara, görevini tamamlayan milletvekillerine vb. veriliyordu. Lakin günümüzde ekonomi bakanlığının yaptığı çalışma sonucunda, dış ticaret hacmi belli bir limiti aşan firmalara da verilecek.

Ülkeye Döviz Getirene Ekstra Önem Verilecek

Şirketlerin yeşil pasaport sahibi olabilmek için sahip olması gereken şartlar belli oldu. Edinilen bilgilere göre son 3 yılda dış ticaret hacmi ortalama 1 milyon dolar ve üzeri olan firmalar yeşil pasaport sahibi olabilecek. Ticaret hacminin büyüklüğüne göre firma yetkililerinden yahut çalışanlarından 1 ila 5 kişiye yeşil pasaport verilebilecek.

Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının devreye konulması için gereken çalışmalar Ekonomi Bakanlığı tarafından tamamlanmıştır ve bakanlar kurulu taslağı İç İşleri Bakanlığına gönderilmiştir. Buna göre ihracat yapan firmaların son 3 yıllına bakılmak kaydı ile, yıllık ortalama ticaret hacmi 1 milyon dolar ile 10 milyon dolar arasında olan firmalara 1 adet yeşil pasaport verilecektir. Dış ticaret hacmi 10 milyon dolar ile 25 milyon dolar arasında olan şirketler ise 2 yeşil pasaport sahibi olabilecekler. Dış ticaret hacmi 25 milyon dolar ile 50 milyon dolar arasında olan şirketlere 3; 50 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasında olan şirketlere ise 4 yeşil pasaport verilecek. Yıllık ortalama ihracat hacmi 100 milyon doların üzerinde olan kuruluşlara ise 5 yeşil pasaport verilecektir. Koç ve Sabancı Holdingler gibi dev şirket topluluklarını bu kuruluşlara örnek verebiliriz. Firmaların yetkililerinden veya çalışanlarından 1-5 arasında kişi yeşil pasaporta sahip olabilir. Uygulamanın başlaması için Bakanlar Kurulu kararının resmi gazetede yayımlanması bekleniyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.