Ana SayfaEkonomiBursa İncirinin Talibi Çok

Bursa İncirinin Talibi Çok

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bursa’da üretilen dünyanın en kalitelisi olarak bilinen “siyah incir” bu yıl yine ihracatta büyük pay sahibi oldu. Erken olgunlaşmadan dolayı fiyat düşüşü yaşansa da ekonomiye 12 milyon dolar katkı sağladı.

Türkiye tarım ürünleri konusunda küresel pazarda söz sahibi olan ülkelerden biri. Bir çok tarım ürünü ihraç eden Türkiye kimi ürünlerde dünya birincisi. Örneğin üzüm, incir, çay gibi ürünlerde birçok ülkenin tüketim ihtiyacını karşılıyoruz.

Dünya Bu İncirin Peşinde!

Bursa’da üretilen siyah incir “Bursa Siyahı” olarak bilinmektedir. Her yıl birçok ülkeye ihraç ettiğimiz siyah incir, bu yıl mevsimsel değişikliklerden dolayı erken olgunlaştı. Elinde arz fazlası bulunan üretici siyah inciri geçen yıl ki fiyattan satamadı ve turfanda ürün fiyatından yararlanamadı.  2015 yılında ortalama kilogram fiyatı 2,6 dolar civarlarında olan siyah incir fiyatı bu yıl 2,3 dolar civarında seyretti. Bursa Siyahı ihracatında bu yıl totalde geçen yıla göre kilogram bazında 3’te 1 oranında azalma gerçekleşirken, dolar bazında ise yüzde 40 civarında bir düşüş yaşandı.

Toplamda 22 ülkeye ihraç edilen siyah incir, çoğunlukla Avrupa ülkelerine satılıyor. İhraç ettiğimiz siyah incirin yaklaşık yüzde 50’sini Almanya ve İngiltere’ye yolluyoruz. Almanya ve İngiltere’nin ardından en çok Bursa Siyahı ihraç edilen ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz: Hollanda, Avusturya, Belçika, Fransa, Hong Kong, İsviçre, Kanada, Norveç. Siyah incir 2016 ocak-ekim döneminde yaklaşık 5 milyon kilogram ihraç edildi ve yaklaşık 12 milyon dolar ekonomiye katkı sağlandı.

UYMSİB (Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği) Başkanı Semih Yazgan, siyah incirin pazar alanını genişletmek adına Uzak Doğu’da ürünü tanıtmak için bir projenin başlamak üzerinde olduğunu belirtti. Günümüzde Orta Avrupa, Rusya ve Ortadoğu’da pazar alanı bulan siyah incir, bu projenin gerçekleşmesiyle pazar alanını genişleterek Uzak Doğu’ya da ihraç edilecek.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.