Ana SayfaKOBİKOBİ'lerden İhracata Büyük Katkı

KOBİ’lerden İhracata Büyük Katkı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

KOBİ’ler (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) ülkemiz ekonomisini adeta “can damarları” konumunda. Bu durumu bir kez daha ortaya koyan 2015 yılı KOBİ istatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlandı.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), 2015 yılında ülkemiz toplam ihracatının yüzde 55’ini gerçekleştirdi. Yani ülkemiz tarafından ihraç edilen malların çoğu KOBİ’ler tarafından ihraç ediliyor. KOBİ’lerin aynı dönemdeki ithalattaki payı ise yüzde 38 düzeyinde gerçekleşti. Yani KOBİ’ler baz alınarak yapılan değerlendirmede aslında dış ticaret açığı değil, dış ticaret “fazlası” var. KOBİ’lerin gösterdiği söz konusu performansa rağmen bahse konu dönemde ülkemizin cari açık vermesi ise bir başka dikkat çeken ayrıntı.

İstihdamda da Katkıları Büyük!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan “Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri” raporunda dikkat çeken tek ayrıntı ihracata yapılan katkı değil. KOBİ’ler aynı zamanda işsizliğin de önündeki en büyük set konumunda. Sanayi ve hizmet sektöründe; yani tarım hariç istihdam rakamları göz önüne alındığında, çalışan her 4 kişinin 3’üne KOBİ’ler iş veriyor. Ekonominin hemen her alanında katkısı belirgin şekilde öne çıkan KOBİ’ler, “girişimciliğin” de tek lideri konumunda.

TÜİK tarafından açıklanan rapora göre; ülkemizde sanayi ve hizmet sektörlerinde, 2015 yılında 3 milyona yakın “girişim faaliyeti” gösterildi. KOBİ’ler, toplam girişim sayısının yüzde 99,8’ini gerçekleştirdi. İşsizliği önleyen KOBİ’ler, istihdamın da yüzde 74’ünü sağladılar. İstihdam ile birlikte maaş ve ücretlerin de büyük kısmı KOBİ’ler tarafından karşılandı. Maaş ve ücretlerin yaklaşık yüzde 55’ini KOBİ’ler ödedi. Bahse konu dönemde cironun yüzde 67’sini, faktör maliyeti ile katma değerin (FMKD) yüzde 55’ini yine KOBİ’ler karşıladı.

Söz konusu rakamlar, KOBİ’lerin Türkiye ekonomisi için önemini ortaya koyarken, KOBİ’lerin ayakta kalması için her türlü desteğin verilmesi gerekliliğini de bir kez daha hatırlatmış oldu.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.