Ana SayfaEkonomiTürkiye Silah Pazarında Gelişiyor!

Türkiye Silah Pazarında Gelişiyor!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ülkemiz son yıllarda milli silah sanayiine yaptığı yatırımların karşılığını almaya başladı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) “Uluslararası Silah Transferi Eğilimleri Raporu’na” göre ülkemiz son yıllarda hem kendi gereksinimimiz olan silahları üretmeye hem de ihraç etmeye başladı.

Rapora göre Amerika Birleşik Devletleri’nin global çapta gerçekleştirdiği yıllık silah satışları azaldı. Rusya, Avrupa ve Asya ülkelerinin silah satışları ise artış gösterdi. Artış gösteren ülkelere Türkiye’de dahil.

ABD 5 Yıldır Düşüşte!

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, ABD merkezli dev firmaların gerçekleştirdiği silah satışları; 2015 yılında art arda beşinci kez düştü. Buna rağmen Amerika Birleşik Devletleri yıllık 210 milyar dolarlık silah satışı ile hala sektörün tek başına hakimi konumunda. ABD, global çaptaki kayıtlı silah pazarının yüzde 56,6’sını elinde bulunduruyor.

ABD’nin ardından silah pazarında Avrupa ülkeleri dikkat çekiyor. Küresel silah pazarının yüzde 10,6’sına İngiltere, yüzde 8,1’ine Rusya, yüzde 5,8’ine Fransa hakim konumda.

Asya’daki en dikkat çekici artış Güney Kore’den geldi. Bu ülke bir yıl içinde satışlarını yüzde 32 oranında artırdı.

Çin’in Ne Sattığı Belli Değil!

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü Çin’in silah endüstrisinden sağlıklı bilgi temin edemediğinden bu ülkeyle ilgili raporunda bir bilgi vermedi, lakin Çin’in son on yılda silah satışlarını sürekli artırdığı tahmin ediliyor.

Rapora göre ülkemiz, 2015 yılı baz alındığında silah satışlarını yüzde 10,2 oranında artırdı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü yayımladığı “İlk 100 Savunma Sanayi Şirketi Listesi” içerisinde 2014 yılında 74. sırada yer alan ASELSAN, 2015 yılında 69. Sıraya çıktı. 2014 yılında listede kendisine 91. Sıra yer bulan TAI ise 78. sıraya yükseldi. Bahse konu rapora göre 2015 yılı içerisinde ASELSAN takribi 1 milyar dolar, TAI ise 990 milyon dolarlık silah satışı yaptı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.