Ana SayfaEkonomiDeriner Barajı Mühendislik Harikası

Deriner Barajı Mühendislik Harikası

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen 12 Aralık 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Deriner Barajı ve HES’in yılda 2 milyar 118 milyon kilowatsaat enerji üretme kapasitesi bulunuyor.

Ekonomiye katkısı

249 metre gövde yüksekliğindeki Deriner Barajı’nın santral bölümü 4 üniteden meydana geliyor. Bu ünitelerden 1’incisi 2013’ün Temmuz ayında, 2. Ve 4’üncüsü 2013 yılının Ağustos ayında, 3.’sü ise 2013 yılının Ekim ayında elektrik üretimine başladı.2016 yıl sonu verileri incelendiğinde Deriner Barajı’nın HES ünitesinden yaklaşık olarak 5 milyar 170 milyon kilowatsaat elektrik üretildiği bilgisine ulaşılıyor. Üretilen bu enerjinin ülke ekonomisine katkısı ise 1,55 milyar lirayı buldu.

Mühendislik Harikası

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptığı açıklamada, ‘’ Deriner Barajı HES’in kurulu gücü 670 MW, yıllık enerji üretimi ise 2,118 milyar kilowatsaat. HES’in kapasitesi Türkiye’de üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 2,5 ‘ine denk geliyor. Çoruh Havzasındaki projelerde üretilecek toplam enerjinin ise yüzde 14’üne denk geliyor. Deriner Barajı ve HES Projesi dünya üzerindeki mühendislik harikaları arasında gösteriliyor. Proje 2012 yılında Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları Finalleri ve Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı’nda Mühendislik Projeleri Jürisi tarafında ülkemizde de ödüle layık görüldü. Dünya çapında da ses getirecek bir proje’’ dedi.

Türkiye’de HES’lerin konumunu değerlendiren Eroğlu, ‘’ Ülkemiz için HES’LER bir zaruret, biz enerji ithal eden bir ülkeyiz. Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmeliyiz. Tabiata dost bu yenilenebilir enerjiyi kaynağına yatırımlarımız devam edecek’ ’dedi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.