Ana SayfaSigortaBES Ne Kadar Kazandıracak?

BES Ne Kadar Kazandıracak?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

2017’nin başlaması ile uygulamaya geçilen çalışanlara ikinci emeklilik sağlayan BES süreci için binden fazla çalışanı olan ve 45 yaş altındaki personelin maaşından kesintiler yapılmaya başlandı. Sisteme ilerleyen zamanda kamu personeli ile birlikte 2019 yılına kadar tüm çalışanların dahil olması planlanıyor.

Kim Ne Kadar Alacak?

Sistemde kalanlar devlet desteğinden faydalanma imkânı kazanacak ve emeklilikte devletin verdiği maaşın yanında ikinci bir emekli maaşı alabilecek. Kişilerin alacağı maaş çalıştıkları dönemde yatırdıkları pirime göre belirlenecek. Örneğin; 18 yaşında BES (Bireysel Emeklilik Sistemi)’e dahil olan ve aylık olarak 200 prim yatıran kişiye devlet yüzde 25 katkı yapacak (50 lira). Bu kişi 56 yaşında emekli olduğu taktirde 1.989 lira maaş alabilecek. Bu maaşa 1000 liralık ek ödeme ve emeklilikte biriken paranın yüzde 5’i kadar tutar daha eklenecek. Böylelikle 18 yaşında aylık 200 lira ile BES’e dahil olan kişinin toplam birikimi 385 bin 658 liraya ulaşmış olacak. Ek yüzde 5 ile bu tutar 405 bin lira olacak. Eğer kişi 18 yaşında dahil olduğu BES sistemine aylık 100 lira yatırır ise devletin verdiği yüzde 25’lik katkı payı ile 56 yaşında emekli olduğunda 10 yıl boyunca aylık 1200 lira maaş elde edebilecek. Bu kişinin toplam birikimi 95 bin lira yüzde 5’lik katkı ile de 99 bin lira olacak.

Alt Limit 53 Türk Lirası

BES’ e dahil olan çalışanlar için uygulanacak altı limit çalışanın esas kazançlarından yüzde 3 oranında hesaplanacak. Yani en düşük maaşın asgari ücret olduğunu düşünürsek bu rakam aylık 53,32 lira olacak. Çalışan istediği taktirde tutarın arttırılmasını talep edebilecek. Bu durumda otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesindeki tutardan daha yüksek bir tutar talep edilecek.

Devlet Katkısı

BES’e dahil olanlara devlet desteği yüzde 25 ile kısıtlı kalmayacak. Çalışan cayma hakkını kullanmayı tercih ettiğinde sisteme girişte 1000 TL devlet katkısı uygulanacak. Çalışanlar emeklilik hakkını kullanmayı tercih ederse birikmiş en az 10 yıllık maaş kapsamında alanlara birikimin yüzde 5’i oranında ek devlet katkısı verilecek.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.