FED Nedir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Federal Rezerv Sistemi Nedir?

FED küresel bazda en çok takip edilen merkez bankaları arasında yer alıyor. Özellikle FED’in aldığı kararlar rezerv para niteliği taşıyan Dolar’ı etkilediği için FED toplantıları ve kararları tüm dünya tarafından takip ediliyor. Ayrıca FED kararları ve toplantılarının küresel ekonomi üzerindeki ektisi diğer merkez bankası kararlarına göre daha fazla olduğu söylenebilir.

FED 23 Aralık 1913’te kurulan Washington merkezli ABD merkez bankasıdır. FED’in Türkçe açılımı Federal Rezerv Sistemi’dir. Şu anda FED başkanlığını Jonathan Yellen yürütmektedir. FED ABD’nin gelişmesine paralel bir şekilde gelişmiş ve küresel bazda bir merkez bankası olmayı başarmıştır.

FED kurulduğu ilk zamanlarda çoğu merkez bankasında olduğu gibi yetki bakımından dar bir çalışma yürütürken zamanla yetkileri genişlemiş ve sorumlulukları artmıştır. FED ilk kurulduğu zamanlarda tarım sektörüne kredi düzenleme görevini üstlenmiştir.

FED diğer merkez bankaları gibi 1980 yılında küresel bazda gerçekleşen yüksek enflasyon olayından sonra amaç, araç ve idari olarak bağımsızlık kazanmıştır. FED’in ve diğer merkez bankalarının asli görevi fiyat istikrarını sağlamaktır.

FED’in Görevleri

  • Asli görevi fiyat ve ekonomik istikrarı sağlamaktır.
  • Ülkedeki bankaları denetler ve düzenler.
  • Para emisyonunu sağlar.
  • Piyasadaki likidite miktarını belirleyen mercidir.
  • Bankalara kısa vadeli borç verir.
  • Bankalar arası fon aktarımını sağlar.

FED’in Piyasalara Etkisi

FED dünya ekonomisi baş aktörü olan ABD’nin merkez bankası olması ile birlikte rezerv para niteliği taşıyan Dolar’ın değerini belirleyici merci olduğu için aldığı kararlar tüm dünyayı etkiliyor. Özelikle ülkelerin dış ticarette Dolar kullanması ve petrol gibi çağın önemli enerji kaynağının Dolar ile alınıp satılması nedeniyle FED kararları küresel piyasaları yakından ilgilendiriyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.