Ana SayfaEkonomiTCMB Müdahalelerinin Piyasalardaki Anlamı

TCMB Müdahalelerinin Piyasalardaki Anlamı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Merkez Bankası Piyasa Müdahalelerinin Okuması

Dolar kurunun yukarı yönlü hareketleri gerek tüketicinin kesesini küçültürken gerek devletin yükümlülüklerini arttırmaktadır. Dolar veya herhangi bir döviz karşısında Türk Lirası’nın uzun süreli değer kaybetmesi ekonomik dengeleri bozduğu için kur yükselmelerine bir önlem alınması gerekir.

Ülkemizde fiyat istikrarını sağlamak ve ülke parasının değerini korumak Türkiye Merkez Bankası’nın görevidir. Son günlerde Dolar kurunda yaşanan yukarı yönlü hareketlenmeyi ve TL’deki değer kaybını önlemek için TCMB piyasaya müdahalelerde bulundu.

Merkez Bankası Türk Lirası’nın değer kaybını durdurabilmek için piyasaya bir hafta içinde bir dizi müdahalede bulundu. MB Dolar kurundaki yükselişi durdurabilmek için repo ihalesi açmadı, Bankalararası Para Piyasası’ndan bankaların borç alabilme limitini düşürdü ve Türk Lirası depoları karşılığı döviz piyasası depolarının açılmasına karar verdi.

Merkez Bankası örtülü faiz artırımı olarak da anılan likidite adımları ile piyasaya müdahale etmeye devam ediyor. TCMB repo ihalesi açmayarak piyasadaki likidite oranına müdahale etti ve Türk Lirası’nın maliyetini arttırdı. Nitekim Merkez Bankası’nın bu müdahalesinin karşılık bulduğu söylenebilir. Ayrıca MB bankaların Para Piyasası’ndan borçlanma limitini düşürerek piyasadaki para miktarına müdahale etti.

Merkez Bankası Türk Lirası’nın değerini yükseltmek amacıyla yaptığı müdahalelerden biride Türk Lirası depoları karşılığı döviz piyasası depolarının açılması oldu. Basit anlatımı ile bu durum TCMB’nin piyasaya Dolar borç vermesidir. Merkez Bankası bu müdahalesi ile piyasanın Dolar ihtiyacını geri almak şartıyla kendi karşılayacak.

Merkez Bankası’nın piyasaya yaptığı müdahalelerin Dolar kuruna bakarak şimdilik işe yaradığını söyleyebiliriz. Şuanda piyasalar Fitch kararlarını bekliyor. Fitch kararının Dolar/TL kuruna nasıl bir etkisi olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.