Ana SayfaBankacılıkBankalararası Para Piyasası Nedir?

Bankalararası Para Piyasası Nedir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankalararası Para Piyasası

Söz konusu kurumsal fon temini olduğu zaman karşımıza para piyasaları ve sermaye piyasaları terimi çıkar. Sermaye piyasaları 1 yıldan fazla olan fon arz ve talebinin olduğu piyasalardır. Para piyasaları ise kurumların vadesi 1 yıldan az yani kısa vadeli fon teminini karşıladığı ve atıl fonlarını değerlendirdiği piyasalardır.

Ülkemizde 3 tane para piyasası mevcuttur. Ülkemizdeki para piyasaları TCMB Para Piyasası, Takasbank Para Piyasası ve Bankalararası Para Piyasası’dır. Bankalararası Para Piyasası TCMB Para Piyasası’nın alternatifi durumundadır. Bankalar, TCMB Para Piyasası dışında Bankalararası Para Piyasası’ndan fon temin edebiliyor ve atıl fonlarını değerlendirebiliyor.

Bankalararası Para Piyasası 2 Nisan 1986 yılında Türkiye Merkez Bankası örgütlemesi ile faaliyete başlamıştır. Bankalararası Para Piyasası’nda bankalar fon arz ve talebi için TCMB aracılığıyla ile ilişkiye geçmektedir. Bankalararası Para Piyasası işlemleri hazine bonosu teminatı ile yapılmaktadır.

Piyasa katılımcıları borçlanma limitinin dolması, teminat yetersizliği gibi nedenlerden dolayı TCMB Para Piyasası’ndan borçlanamayabilir. Bu gibi durumlarda piyasa katılımcıları Bankalararası Para Piyasaları aracılığı ile fon temin edebilir. Bankalararası Para Piyasaları TCMB dışında bankaların fon talep ve arzlarının karşılaştığı para piyasasıdır.

Bankalar atıl fonlarını değerlendirdiği ve fon temin ettiği Bankalararası Para Piyasası’nda teminat olarak genelde Hazine Bonosu kullanılır. Piyasada fon arz ve talep işlemleri güvence amaçlı Hazine Bonosu teminatı ile yapılır.

Bankalararası Para Piyasası Merkez Bankası müdahalelerine açıktır. Merkez Bankası piyasa müdahaleleri ve izlediği para politikasına göre Bankalararası Para Piyasası borçlanma limitlerine müdahale edebilir.

 

 

 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.