Ana SayfaEkonomiTekstilde Yerli Makineye Geçmek Milyar Dolarlık Tasarruf Sağlayacak!

Tekstilde Yerli Makineye Geçmek Milyar Dolarlık Tasarruf Sağlayacak!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye’de tekstil sektöründe kullanılan makinelerin sadece yüzde 20’si yerli makinelerden oluşmaktadır. Yüzde 80 kullanım oranına sahip ithal makineler, yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip. Yerli makinelerin kullanımını artırmak amacı ile makineciler tekstilcilerin istekleri doğrultusunda yerli makine üretecekler.

 Açık inovasyon modeli benimsenerek yerli makine kullanımı artırılmaya çalışılacaktır. Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MGHF) ile Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) açık inovasyonla sektörel tecrübelerini birleştirerek iş birliğine gidiyorlar. Türkiye’nin makine konusunda dış bağımlılığını azaltacak olan süreçte TEMSAD üyelerinden oluşan bir komite MHGF tesislerine ziyarette bulunarak tekstil sektörünün gereksinimlerini dinleyecekler.

İthal Makineye Harcanan Rakam Çok Büyük!

MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk yaptığı açıklamada, 2015 yılında yapılan makine ithalatının 1,36 milyar dolar civarında olduğunu, 2016’da ise 1,5 milyar dolara yaklaştığını bildirdi. Yapılan çalışmalar neticesinde 2018 yılı öngörüsü olarak makine ithalatının 200 milyon dolar seviyelerini gösteren Öztürk, 2019 ve 2020 yıllarında ise 100 milyon dolar civarında kalacağını belirtmiştir. Öztürk, Ocak ayı içerisinde TEMSAD komitesinin 10’a yakın MHGF tesisini ziyaret edeceğini bildirdi.

Bahsedilen ithalat rakamlarının yalnızca makineye ait olduğunu, tekstil iğnesi, elektronik kart ve bunların tamiratları konusunda da dışa bağımlı olunduğunu dile getirdi. Söz konusu ürünleri üreten firmaların ülkemizde mutlaka bulunduğuna değinen Hüseyin Öztürk, makinelerdeki hata payını minimize etmek için re- organizasyon faaliyetlerini de yerli şirketlerin yapmasını istediklerini dile getirdi. Türkiye’nin bir tekstil ülkesi olduğunu anımsatan TEMSAD Başkanı Adil Nalbant, makinecilerin yerli sanayicilerle büyümeyi amaçladıklarını söyledi.

Nalbant Türkiye’nin kısa süre zarfında bu sektörden başka bir sektörde dünya markası olamayacağını belirtti. Yerli üreticiler arasında büyük kopukluk olduğunu dile getiren Adil Nalbant, yurt dışındaki fuarlarda en büyük müşterilerinin yerli sanayiciler olduğunu belirtti.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.