Ana SayfaEkonomiMaliye 75 Milyon TL’lik Vergiden Feragat Etmişti!

Maliye 75 Milyon TL’lik Vergiden Feragat Etmişti!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Beyaz eşyaya ve mobilyaya uygulanan indirim devlet bütçesinde vergi kaybına neden olmadı.

Beyaz eşyada uygulanan ÖTV sıfırlandı, mobilyadaki KDV ise yüzde 8 oranına düşürüldü. Vergi oranlarının düşürülmesi devletin 2017 bütçesinde açığa neden olacak diye düşünülürken, vergi gelirinde artış kaydedildi.

ÖTV ve KDV indirimleriyle yaklaşık 75 milyon TL’lik vergiyi gözden çıkaran devlet zarar etmedi. Hatta aksine 25 milyon TL’lik vergi artışı yaşadı. Vergi indirimleri sonrasında piyasa bir anda hareketlendi. Beyaz eşya ve mobilya satışlarında beklenenin üzerinde hataya geçen satış miktarları doğal olarak vergi gelirinin de artmasını sağladı. Artan satışlar Bakanlığın yüz milyon TL vergi geliri elde etmesinin önünü açtı. Satışların yüzde 30’un üzerinde arttığını belirleyen bakanlık, nisan sonunda sona erecek vergi indirimini uzatabileceğinin ilk sinyallerini de verdi.

3 Şubat 2017 tarihinde alınan kararla beyaz eşyaya uygulanan yüzde 6,7 oranındaki özel tüketim vergisi sıfırlanmıştı. Mobilya ürünlerinde uygulanmakta olan katma değer vergisi ise yüzde 18 seviyesinden yüzde 8 seviyesine çekilmişti.

Alınan bilgilere göre beyaz eşyada vergi indirimi öncesinde satış miktarı 475 bin seviyelerinde gerçekleşmişti. Uzmanlar “Söz konusu vergi indirimi uygulanmamış olsaydı satış miktarı 400 bin seviyesine kadar gerileyecekti” derken, indirimle birlikte ocak ayını takip eden ayda satış miktarı yaklaşık 600 bin adet seviyesine kadar yükseldi.

Yani sadece bir ay içerisindeki artış yüzde 31,8 seviyesinde hayata geçti. Hükümet tarafından alınan vergi indirim kararı hem piyasanın hareketlenmesini sağladı, hem de devlet kasasın ciddi bir giriş sağladı. Maliye Bakanı indirim sonrasında yaklaşık bir milyar kadarlık vergiden vazgeçtiklerini ifade etmişti.

Tüm bu olumlu hava yanında vatandaşta indirimlerden memnun kaldı. Beyaz eşya ve mobilyadaki indirim vatandaşın cebine uygun fiyatları beraberinde getirdi. İhtiyaçlarını ertelemekte olan vatandaşlar indirimle birlikte satış noktalarına koştu. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.