Ana SayfaEkonomiKimlikli Bal ile İhracat İkiye Katlanacak

Kimlikli Bal ile İhracat İkiye Katlanacak

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ülke içerisindeki yoğun bal talebin dışında üretilen balın yaklaşık olarak yüzde 9’unun başta Almanya olmak üzere birkaç Avrupa ve bazı Arap ülkelerine ihraç edildiğini söyleyen Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye’nin arı varlığı ve bal üretiminde dünya ülkeleri arsında önemli bir yere sahip olduğunu, Birliğin başta çam balı, pamuk, ayçiçeği, kestane, narenciye ve geven balları için başlattığı kimlik çalışmalarının sonucunda Türkiye’deki arıcılık sektörünün çok farklı bir konuma geleceğini ve dünya pazarındaki yerinin daha da büyüyeceğini ihracatta büyük ivme kazanılacağını söyledi. Balda tescilli kimliğin olmasının çok getirileri olacağını söyleyen Şahin, Türkiye genelinde 7 milyon arı ile yıllık 103 bin ton bal üretimi yapıldığını söyledi.

Dünyaya Nam Saldık

Türkiye’nin endemik bitki bakımından dünyada ilk sırada yer aldığını belirten Şahin, çam balı üretimi ile dünyaya nam salındığını, dünyada çam balı üretiminin yüzde 92’sinin Türkiye tarafından karşılandığını, Avrupa Birliği kriterlerinde çam balı satılmaya başlandığını söyledi.

Potansiyel Yüksek

Türkiye’nin bal üretim potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu söyleyen Şahin, ülke genelinde 60 bin ailenin arıcılık sektörü ile uğraştığını, yıllık ortalama 5 bin ton ila 15 bin ton arasında bal ihracatı yapıldığını, ancak potansiyelin çok daha yüksek olduğunu söyledi. Ballarda çıkartılacak kimliklerin çok önemli olduğunu belirten Şahin, kimlikli ballar ile ihracatın iki katına çıkacağını, bu şekilde hem sektör temsilcilerinin hem de ülke ekonomisinin büyük kazanç sağlayacağını söyledi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.