Ana SayfaGündemSon Dakika! Prim Günü Yetmeyenler Yaştan Emekli Olabiliyor!

Son Dakika! Prim Günü Yetmeyenler Yaştan Emekli Olabiliyor!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Emeklilik için gereken prim ödeme gün sayısını doldurmamış olan kişilere yaştan emeklilik hakkı sağlandığı biliniyor. Bu şekilde emekli olma şartları sigorta başlangıç tarihine göre değişkenlik gösterse de 3.600 gün prim ödeyerek emekli olmak mümkün.

Emekli olabilmek için ne kadardır sigortalı olunduğu, kişinin yaşı ve prim gün sayısı şartlarının aynı anda sağlanması gerekiyor. Fakat özellikle sigortalı çalışan kadınlarda yaş ve sigortalılık süresi şartı aranmasına rağmen, prim günü yeterli olmamaktadır. Böyle durumlarda borçlanma ile emekli olma fırsatı var. 5510 sayılı kanunda yazılı olduğu üzere sigortalı çalışanların birçok halde borçlanma hakları bulunuyor. Ücretsiz izin süreleri, avukatlık stajı süresi, kadınların doğumdan sonra çalışmadıkları günler, erkeklerin askerlik süreleri de bu borçlanma kapsamına giriyor.

Askerlik borçlanmalarında ilk sigortalı olunan tarihin öne çekilmesi imkanı var. Askerliğin sigorta girişinden önce yapıldığı durumlarda sigorta girişi tarihi geriye gider. Eğer askerlik sigortalı olduktan sonra yapılmışsa borçlanması girişi öne çekmez, sadece prim günü kazanılmasına sebep olur. Emeklilik tarihinin doğum borçlanması ile öne çekilmesi sadece staj tarihi ve ilk sigortalılık tarihi arasında doğum yapıldığı durumlar için geçerlidir.

Belirli bir yaşa gelen ve emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını doldurmamış kişilere yaştan emeklilik hakkı sağlanır. Bu hak ile belirli bir süre çalışmış, ancak artık çalışması yaştan dolayı zor olan kişilere emeklilik imkanı verilmiş olur. Ödenmiş prim gün sayısı yeterli olmadığı için emekli olamayan, fakat yaşı itibariyle de prim ödeme gün sayısını tamamlamak için imkanı olmayan kişiler de yaştan emekli olabilirler.

Yaştan emekli olmanın şartları ilk sigortalılık tarihine göre değişiyor. 9 Eylül 1981 tarihinden önce sigorta girişi olan kadınlar ve 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 15 yıldır sigortalı olan kadınlar 3600 prim günleri varsa 50 yaşında emekli olabiliyorlar.

9 Eylül 1976 tarihinden önce sigorta başlangıçları olan erkekler ve 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 15 yıl sigortalılığı, 3600 prim ödenmiş günü bulunduğu takdirde 55 yaşında emekli olabiliyorlar. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.