Ana SayfaEkonomiTurizm Çalışanları Dikkat!

Turizm Çalışanları Dikkat!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Sezonluk çalışan turizm çalışanlarına müjde! Yaz sezonunun bittiği bu günlerde mevsimlik çalışanlar işlerini bırakmaya başladı. Eğer işlerini bırakmaya başlayan bu kişilerin bir sonraki yıl için sözleşmeleri yenilenmiyorsa, bu kişilere tazminat ve işsizlik maaşı hakları doğuyor. Sözleşmesi askıya alınan mevsimlik çalışanlar ise önümüzdeki yıl yani gelecek sezon çağırılmak zorunda.

Mevsimlik işçiler ve turizm sektörü çalışanları yazın aralıksız mesai yapıyor. Sözleşmeli olarak çalışan mevsimlik işçiler önemli haklara da sahip. Sezonun kapandığı bu günlerde bu meslek gruplarına mensup olan kişiler işlerini bırakmaya başladı. Sözleşmesi belirli bir süreli olsun olmasın tüm çalışanların ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı gibi hakları bulunuyor. Ancak bu durum mevsimlik çalışanlarda farklılık gösteriyor.

Askıya Alınan Mevsimlik Çalışanlar Dikkat!

Turizm sektörü çalışanları sezonluk olarak belli süreli sözleşme statüsünde oluyor. Bu süre bittiğinde ise eğer sözleşme bitiriliyorsa çalışan işsizlik maaşı alabiliyor. Fakat birçok turizm işletmecisi sözleşmeyi feshetmek yerine askıya alıyor. Bu durumda da bir nevi ücretsiz izin durumu ortaya çıkıyor. Ortada sözleşmenin feshedildiğini kanıtlayan herhangi bir şey olmadığı için de çalışan mağdur oluyor ve işsizlik maaşını alamıyor. Kıdem tazminatında ise yine aynı sözleşme önem kazanıyor. Eğer tek sezonluk bir sözleşme söz konusuysa bir yıl dolmadığı için kişiye tazminat hakkı doğmuyor. Ancak sözleşmeler yenilendiği için ya da askıya alındığı için toplam çalışmaya bakmak gerekiyor. Bu kez tazminat hakkındaki 1 yıl sağlanıyor. Sözleşmenin askıya alındığı dönemler bu süreden sayılmıyor.

İşveren sözleşmesini askıya aldığı çalışanını bir sonraki dönem işe almak zorunda. Eğer almazsa ve çalışan 1 yılı aşkın süredir o işletmede çalıştıysa işletmeden ihbar tazminatı alma hakkı doğuyor. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.