Ana SayfaSağlıkAşılama Nedir ? Aşılama ile hamile kalmak ve İlk aşılamada hamilelik

Aşılama Nedir ? Aşılama ile hamile kalmak ve İlk aşılamada hamilelik

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Günümüzde bebek sahibi olmak yıllar öncesine oranla daha zor bir hal almaya başladı. Bunda değişen yaşam şartları ve beslenme alışkanlıklarının etkisinin büyük olduğu uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Bebek sahibi olmak ve hamile kalabilmek için doğal yollarla başarıya ulaşamayan çiftler en basit tedavi yöntemi olarak aşılamaya yöneliyor.

AŞILAMA NEDİR ?

Aşılama doğal yollarla oluşmayan gebeliği bir takım engellerden kurtararak sonuçlandırmak için yapılan bir tedavi yöntemidir. Uzun süre gebe kalmak için çabalamış olan ancak başarıya ulaşamamış kadınlara yapılan bu tedavi yöntemi, gebe kalamama sorunu olanlar için en kolay yöntemdir. Mevcut doğal şartlarda gebe kalma ihtimalini yüzde 20-25 oranında arttırmaktadır.

AŞILAMA NASIL UYGULANIR  ? AŞILAMA AĞRILI MIDIR ?

Aşılamanın uygulaması;  kadının yumurtlama döneminde, önceden hazırlanmış  ve ayrıştırılmış erkek spermlerinin rahim içine verilmesi işlemidir. Spermle yumurtanın buluşma şansını arttırmak için normal fizyolojiyi desteklemek amacıyla spermin aldığı yolu kısaltan bir uygulamadır.

KİMLERE AŞILAMA YAPILABİLİR ?

*Erkek faktörü

*Açıklanamayan infertilite

*Endometriozis

*Rahim ağzına ait problemler

*Kadında yumurtlamanın olmaması veya yetersiz olması

*Cinsel işlev bozuklukları

Aşılama tüm bu durumlarda uygulanan bir yöntemdir. Aşılama yapılabilmesi için kadının tüplerinden en az birinin açık olması gerekir. Ayrıca sperm yıkama işlemi yapıldıktan sonra en az 2 milyon/ml de hareketli sperm olması gerekir.

AŞILAMA İÇİN HAZIRLIK

Aşılama için hazırlık döneminde kadına yumurta büyütücü ilaçlar uygulanır. Adetin genellikle 3.gününde tedaviye başlanır. Hastanın yumurtalıklarının durumuna göre 3-4 günde bir ultrason ile yumurtaların (folikül) büyüklüğü takip edilir. Hedef 1 ya da 2 folikülün 18-19 mm ye ulaşmasıdır. Folikül boyutları 18-19 mm ye ulaşınca HCG hormonu kullanılarak yumurta çatlatılır. Foliküllerin büyüklüğüne göre çatlatma iğnesinden 24 ya da 36 saat sonra aşılama işlemi yapılır.

Aşılama günü erkekten sperm örneği alınır. Sperm örneğinin hazırlanması  yaklaşık 35-40 dakika sürer. Bu işlemde amaç semen örneği içerisindeki sperm hücrelerinin diğer seminal plazma hücrelerinden arındırılması ve sperm hareketlerinin arttırılarak döllenmeye hazır hale getirilmesidir. Yıkama işlemi sonrasında hazırlanan örnek,  sperm hareketlerini arttırılması amacıyla vücut ortamını taklit eden dolaplar (inkübatörler) içerisinde yaklaşık 30 dakika bekletilir.

AŞILAMA UYGULANMASI

Hazırlanmış olan sperm numunesi katater adını verdiğimiz ince bir plastik kanül yardımı ile rahim içerisine verilir.Bu işlem ağrısız bir işlemdir ve anestezi gerektirmez. İşlemden sonra hasta 15-20 dakika dinlendirilir.Vakanın durumuna göre progesteron desteği uygulanabilir. İşlem sonrası cinsel hayatta bir kısıtlamaya gerek yoktur.

AŞILAMANIN RİSKLERİ VARMIDIR ? AŞILAMA RİSKLERİ NELERDİR ?

*Tedavi esnasında birden fazla folikül gelişimi olduğu için çoğul gebelik riskinde artış vardır.

*Tedavi esnasında yumurtalıkları büyütmek için kullanılan ilaçlara bağlı olarak vücutta aşırı cevap gelişebilir. Hiperstimülasyon Sendromu dediğimiz bu durumda yumurtalıklarda büyüme, karında şişlik, bulantı, kusma gibi şikayetler olur.

AŞILAMA BAŞARI ORANI NEDİR ?

IUI nin başarı şansı hastaların yaşına evlilik süresine göre değişir. Genç hastalarda ve evlilik süresi kısa olanlarda başarı oranı %15-20 kadardır. Evlilik süresi uzadıkça ve ileri anne yaşında başarı şansı daha azdır. 3 aşılamada sonuç alınamıyorsa IVF (Tüp bebek) önerilir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.