Ana SayfaEkonomiDış Ticaret Açığı Yüzde 75 Arttı

Dış Ticaret Açığı Yüzde 75 Arttı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ekim ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 75 oranında artış göstererek 7 milyar 362 milyon dolar seviyesine ulaştı. Dış ticaret açığında yaşanan bu artışın ülke ekonomisine etkileri ise şimdilik piyasaların gidişatına bağlı olarak belli olacak.

Rakamlar Gidişatın İyi Olmadığını Gösteriyor

Dış ticaret açığı rakamları ülkenin uluslararası pazarlara hitap etmekte zorluk yaşadığını gösteriyor. Açıklanan verilere göre ekim ayı boyunca ihracatımız 13 milyar 943 milyon dolar seviyesinde olurken ithalatımız ise 21 milyar 304 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 8,96 oranında artış gösterirken ithalat ise yüzde 25,22 oranında arttı.

Dışa Bağımlılık Artıyor

Ekonomik açıdan rakamların incelenmesi gerektiğini belirten uzmanlar dış ticaret açığının hem döviz kaybına yol açması hem de ülkenin dışa bağımlılığını göstermesi nedeni ile önemli olduğunu vurguluyor. Bu konuda yapılacak çalışmaların sadece ihracatı teşvik etmek ile değil aynı zamanda Ar-Ge çalışmalarını arttırarak ülkede alternatif üretim kaynaklarının sağlanması ile de gerçekleşebileceğini dile getiren ekonomi uzmanları ülkemizin Amerika Birleşik Devletleri ile yaşadığı vize krizinin dahi ihracatın önünde bir engel olduğunu dile getiriyor.

Yıllık Dış Ticaret Açığı 71 Milyar Dolar

Dış ticaret rakamları yıllık olarak incelendiğinde de karşımıza ürkütücü bir tablo çıkıyor. Son 12 aylık dönemde gerçekleştirilen ihracat bir önceki yıla oranla yüzde 10 artış göstererek 154 milyar 643 milyon dolara ulaşmış durumda. Aynı dönemdeki ithalat ise yüzde 14,5 artış göstererek 225 milyar 610 milyon dolar oldu. Yıllık dış ticaret açığı ise toplamda 70 milyar 967 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.