Ana SayfaGündemMerkez Bankaları Geri Çekilmeye Başladı

Merkez Bankaları Geri Çekilmeye Başladı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Dünya genelinde birçok merkez bankası, 10 yıl öne baş göstermeye başlayan ekonomik kriz sonrasında piyasalara sunduğu parasal teşvikleri yavaş yavaş geri çekmeye başlıyor.

2007-2008 döneminde global ölçekte baş gösteren finansal kriz esnasında birçok merkez bankası piyasalara önemli derecede maddi teşvikler sundu. 10 yıllık sürecin dolması, piyasaların performansını yükseltmesi ile birlikte bankalar bu teşvikleri de yavaş yavaş geri çekmeye başladı.

Ekonomik krizin yaşanmaya başlamasından bu yana geçen süreçte, merkez bankaları faizlerini neredeyse sıfır düzeyinde tutarak ülkelerin ve şirketlerin ayakta kalmasına yardımcı oldu. Geride kalan 10 yıllık süreç zarfında trilyonlarca dolar tutarında devlet tahvili ve kurumsal tahvil alımı yapan Merkez Bankaları, artık bu alımları yavaşlatma ve faizleri yavaş yavaş yükseltme yoluna dönecek gibi gözüküyor.

Piyasaya Nakit Sokup, Tüketimi Artırmak Hedefi Gerçekleşti, Görev Tamamlandı!

Ana ideoloji olarak, faizleri düşük tutarak tüketicilerin harcama yapabilmeleri için gerekli nakdi piyasaya sokup bir sirkülasyon yaratmayı hedefleyen Merkez Bankaları, bu konuda aslında hedeflerini oldukça iyi bir şekilde tamamlamış gibi gözüküyor. Dünya piyasalarında yapılan bu tutum sebebi ile yaşanan nakit seli, yaşanabilecek finansal çöküntüyü bir süre uzaklaştırıp, hisse değerlerini ve tahvilleri rekor seviyelere yükseltti.

Politikacıların konuya el atması ile birlikte global ekonominin artık daha az teşvik ile hayatta kalabilecek düzeye ulaşması fikri yayılmaya başladı. Bu konuda ilk adım Amerikan Merkez Bankası (FED)’ndan geldi. FED, ekim ayı içerisinde bilançosunda tam 4,5 trilyon dolarlık bir küçültmeye gitti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise halen tahvil alımına devam ediyorsa da Ocak ayı itibariyle çıkma sürecine gideceği kulislerde konuşulan bilgiler arasında yer alıyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.