Ana SayfaGündemTürkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na Yeni Yetki Verildi!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na Yeni Yetki Verildi!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na, TCMB Genel Kurulu’nda ele alınan torba yasa kapsamında yeni bir yetki verildi. Gündem haberleri arasında yer alan bu haberin detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Genel Kurul’da görüşmeleri yapılan torba yasa diye bilinen yasa tasarısı kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yetkilerine bir yenisi daha eklendi.

Merkez Bankası İstediği Bilgiyi Alabilecek         

Merkez Bankası’na Bakanlar Kurulu tarafından yetkiye göre, Banka bundan böyle tüzel ve gerçek kişilerden bilgi isteme hakkında sahip olacak. TCMB, bu bilgileri kişilerin döviz pozisyonuna etki eden işlemlerini izlemek için kullanacak.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ve kamuoyunda torba yasa olarak adlandırılan Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı dahilindeki 15 madde Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilirken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile ilgili verilen yeni karar ve ilave yetkiler de bu maddeler arasında yer aldı.

Bankalardan Alınan Bilgiler Yeterli Değil

Bakanlar Kurulu’na gelmeden önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul gören maddesinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın esas amacının piyasalardaki fiyat istikrarının sağlanması, ekonomik sistemde istikrarı korunması, döviz ve para piyasaları adına gereken tedbirlerin alınması gibi görevleri olduğu, bu sebeple TCMB’nin sadece mali kuruluşlardan ve bankalardan bilgi almasının yeterli olmadığını, reel sektörün dövizle borçlanmasından doğan borçlanmaların ve kur riskinin öğrenilmesi, değerlendirmeye alınması da Merkez Bankası’nın görevleri ve amaçları arasına dahil edileceği bilgileri yer alıyor.

Sır Saklama Yükümlülükleri Olacak 

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen maddeye göre ayrıca bilgilerin destek hizmeti kuruluşlarından alınması durumunda bu kuruluşlarda çalışan kişiler için de,  bankalarda çalışan kişiler için aynı hukuki esaslar geçerli olacak ve sır saklama yükümlülüklerinin olacağı da belirtiliyor.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.