Ana SayfaGündemTCMB, TL Uzlaşmalı Vadeli Döviz Alım İşlemlerine İlişkin Detayları Açıkladı!

TCMB, TL Uzlaşmalı Vadeli Döviz Alım İşlemlerine İlişkin Detayları Açıkladı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bankalara göndermiş olduğu yazıda Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz alımı kapsamındaki detayları açıkladı.

Açıklamalar göre, işlemlerinde vadesinde Türk Lirası ile döviz tutarlarının karşılıklı değişimleri yapılmayacak. Bunun yerine tutarlar Türk Lirası olarak netleştirilecek olup,netleştirme tarihleri ise bankalara yahut bankalardan vade tarihinde kur farkından meydana gelen farkın ödenmesi ya da tahsil edilmesi şeklinde yapılacak. Kur farkının hesaplamasında ise vade tarihinde duyurulan TCMB gösterge niteliğindeki döviz alış kuru kullanılacak.

Yapılan açıklamada, söz konusu işlemler geleneksel yani çoklu fiyat ihale yöntemi ile gerçekleşecek. Bankalar vade süresi boyunca Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası nezdinde, ihalede kazanmış oldukları döviz miktarının yüzde 2,5 oranında teminat bulundurulacağı açıklandı. Ayrıca işlemlerin ve teminatların değerleri ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gösterge niteliğindeki döviz satış kuru kullanılarak günlük bazda belirlenecek.  Fiyat ve kur hareketleri gibi sebeplerden ötürü ilave teminat istenebileceğine değinilen açıklamada, ihalelere döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkisi olan bankaların katılım gösterebileceği ifade edildi.

Tekliflerde bulunacak fiyatın yani kurun tamı ile tamın yüz binde biri ve bunun katları olacak şekilde tanımlanacağı belirtilen açıklamada, işlem teklifi değerinin ise minimum 1 milyon dolar değerinde olacağını, her bir bankanın ihale verebileceği azami teklif miktarının ise toplam ihale değerinin yüzde 20’sine tekabül edeceği ve bunun yüzde 20 ile sınırlı olacağı belirtildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci, pazartesi günü reel sektörünün kur riskine karşı yeni bir ürün üzerinde çalışmalarının bulunduğunu söylemişti.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.