Ana SayfaGündem10 Ayda Bankalara 17 Milyon Adet Çek İbraz Edildi!

10 Ayda Bankalara 17 Milyon Adet Çek İbraz Edildi!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 2017 Ekim dönemine ilişkin Çek Raporu’nu yayınladı.

Yayınlanan rapora göre, 2017 yılının ocak ile ekim dönemleri arasında bankalara toplamda 651 milyar Türk Lirası değerinde olan 17 milyon tan çek ibraz edildiği açıklandı.

TBB‘nin açıkladığı rapora göre, bu yılın ilk 10 aylık döneminde bankalara ibraz edilen 530.000 keşideciye ait olan 17 milyon tane çekin toplamdaki değeri 651 milyar liraya tekabül etti. Geçen senenin aynı dönemi  ile kıyaslama yapıldığı zaman yüzde 11 oranında artış meydana geldi. Yine geçen seneye oranla keşideci sayısı yüzde 3 oranında, çek adeti ise yüzde 5 oranında geriledi.

Ocak ile ekim ayları arasında bankalara ibrazında 44 bin keşideciye ait olan 14 milyar lira değerindeki tutarın 380 bin adet çeke karşılıksız işlem yapıldı. Karşılıksız işlem yapılan 27.000 keşideciye ait 3 milyar lira değerinde 87 bin adet çekin ödemesi de sonradan yapıldı.

Karşılık işlem ile yapılan çeklerin tutarı geçen yıl ile kıyaslandığında yüzde 38 oranında azaldığı görülmekte. Benzer şekilde geçen yıla kıyasla keşideci sayısı yüzde 28 oranında, adet ise yüzde 43 oranında geriledi.

Karşılıksız işlemi gerçekleştirilen çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı incelendiğinde, tutar bazında geçen yıla göre kıyasla 1,8 puanlık düşü gözlemlendi. Bu duşu ile yüzde 2,2 seviyesine tekabül etti. Adet bazında bakıldığında ise 1,5 puanlık düşüş gerçekleşerek yüzde 2,2 seviyesine tekabül etti.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ile adetinin en fazla olduğu il ise İstanbul olarak açıklandı. İstanbul’un devamında ise sırası ile Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya yer aldı. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.