Ana SayfaGündemTürk Lirası İçin Merkez Bankası Neler Yaptı?

Türk Lirası İçin Merkez Bankası Neler Yaptı?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Son dönemlerde Türk Lirası, küresel piyasaların yarattığı etki dışında ciddi bir satış baskısı yaşıyor. Yaşanan bu satış bakısı ise tamamen Türkiye’ye özgü!

Analistler, Türk Lirası üzerinde oluşan satış baskısının ağırlıklı olarak enflasyonda yaşanan yükseliş olarak tabirlerken, Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybının yakın dönemde enflasyon için baskı yaratacağı endişesi de yer alıyor. Hem Avrupa Birliği, hem ABD, hem de Nato ile olan ilişkilerde yaşanan gerileme ve Reza Zarrab hakkında ABD’de görülen davanın sonuçlarına dair endişeler, tüm piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Türk Lirası’nın yaşadığı değer kayıpları için dört farklı etapta adımlar attı. Atılan bu adımlardan ilki, piyasalarda ortaya çıkan endişelerin giderilmesinde etkili olamaz iken, Merkez Bankası’nın siyasi görüşmeler ve söylemler doğrultusunda faiz kararında bir atmış olması durumu da, para piyasaları için siyasi söylemlerin gerçekleştireceği açıklamalar için yakından takip edilmeye başladı. Merkez Bankası tarafından siyasi söylemlere rağmen atılan bu adımlar, Merkez Bankası’nın siyasi sebepler ile köşeye sıkıştırılamayacağının da önemli bir göstergesi olarak yorumlanırken, bir banka yetkilisi, Merkez Bankası tarafından atılan adımların Türk Lirası’nın üzerindeki riskleri ortadan kaldırabilecek düzeyde olmadığını ifade etti.

Merkez Bankası tarafından atılan adımların Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybını sonlandırmak adına atılmadığını ifade eden banka yetkilisi, FED tarafından açıklanan karar öncesinde Merkez Bankası adımlarının negatif ayrışmayı bir miktar zayıflatacağını ifade etti.

Merkez Bankası’nın adımı sonrasında kısa vadeli tahvil getirileri, baskı altında kalmayı sürdürürken, iki yıllık gösterge, tahviller için getirinin 2009 yılından beri en yüksek seyrini korumaya devam edip, uzun vadeli tahvillerdeki satış baskı da daha sınırlı bir konumda kalmayı devam ettiriyor. Aynı zamanda Türk Lirası’ndaki iyimserlik sayesinde tahvil bono piyasasında yaşanan satış baskısının bir miktar azalabileceğini ifade eden analistler, 10 yıllık tahvil için göstergenin bileşik faizinin dün spot kapanış ortalamasının yüzde 13,20 olduğunu, valörde ise son işlem esnasında yüzde 13,02 seviyesinde olduğunu belirtti. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.