Ana SayfaEkonomiTCMB Açıkladı! Cari Açık 3,83 Milyar Dolar

TCMB Açıkladı! Cari Açık 3,83 Milyar Dolar

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu yılın Ekim dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini yayınladı.

Yayınlanan rapora göre, bu yılın ekim döneminde dolar 3,83 milyar değerinde açık verdi. Piyasanın beklentisi ise 4,1 milyar dolar değerindeydi. Açıklanan veriler sonucunda 2017’nin ocak ile ekim dönemleri arasındaki cari açık ise 35,3 milyar dolar oldu. Eylül dönemine ilişkin cari işlemler açığı ise 4,53 milyar dolar seviyesinden 4,56 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Cari Açık 1 Yılda Arttı

TCMB’den yapılan açıklamalara göre, cari işlemler açığı geçen yılın ekim dönemine göre kıyaslandığında 2.191 milyon ABD doları değerinde artış gösterdi ve bu artış ile 3.827 milyon ABD dolarına çıktı. Bunun neticesinde de 1 yıllık cari işlemler açığı 41.904 milyon ABD doları olarak açıklandı.

Dış Ticaret Açığı Arttı!

Ödemeler dengesi verileri değerlendirildiği zaman dış ticaret açığı bir önceki senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman artış görüldü. Bu artış 2 milyar 796 milyon ABD Doları değerinde olup, 5 milyar 599 milyon ABD Dolarına çıktı. Birincil gelir dengesi de benzer şekilde artış göstererek 1 milyar 73 milyon ABD Dolarına çıktı.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklı net gelirler ise bir önceki senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman 503 milyon ABD Doları değerinde arttı ve bu artış ile 2 milyar 189 milyon ABD Dolarına çıktı. Birincil gelir dengesi kalemi altındaki yatırım geliri kaleminden kaynaklı net çıkışlarda da benzer şekilde artış görüldü ve 987 milyon ABD Doları değerine yükseldi. İkinci Gelir Dengesi kaleminden kaynaklı girişler ise 224 milyon ABD Dolarına yükseldi.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler ise bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman 54 milyon ABD Doları değerinde düşüş gösterdi ve bu düşüş ile 614 milyon ABD Dolarına geriledi. Portföy yatırımlarının net giriş kayıtları 1 milyar 621 milyon ABD Doları olarak açıklandı. Diğer yatırımlarda ise 2 milyar 780 milyon ABD Doları değerinde net giriş gerçekleşti.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.