Ana SayfaEkonomiBeklenen Karar Açıklandı! Merkez Bankası Faiz Yükseltti, Dolar Tırmandı!

Beklenen Karar Açıklandı! Merkez Bankası Faiz Yükseltti, Dolar Tırmandı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Açıklanan bu karar sonrası dolar 6 kuruş birden yükseldi!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 2017 yılı için gerçekleşen son toplantıda kararlarını açıkladı. Politika faizini yüzde 8 olarak sabit tutan kurul, geç likidite penceresi faizini ise yüzde 12,75 seviyesine çıkarttı. Kritik faiz kararı öncesinde 3,8284 Türk Lirası seviyesinden işlem gören Dolar, karar ile birlikte yukarı yönlü hareket edip 3,87 Türk Lirası seviyesinin üzerini gördü.

Artış Beklenenin Altında Kaldı

Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamada, sürpriz bir karar geldi. Sadece piyasayı fonlama olarak kullanımda olan geç likidite penceresini yüzde 0,5 puanlık bir artış yapan TCMB, bu karar ile birlikte 12,25 olan bu faizi yüzde 12,75’e çıkarttı. En az 1 puanlık artış bekleyen piyasalar, yüzde 0,5’lik yapılan artış ile beklentilerini karşılamadı.

Politika faizini yüzde 8 seviyesinde sabit tutan Merkez Bankası, beklentinin dışında bir adım atılınca Dolar’ın yukarı yönlü hareketini de önleyemedi. 13.59’da 3,8284 Türk Lirası üzerinden işlem gören dolar, karar ile birlikte 3,89 Türk Lirası’nı geçerek 7 kuruşluk bir sıçrama yaşadı.

En Son Nisan’da Faiz Artırımı Yapılmıştı

En son düzenlenen Ekim toplantısında geç likidite penceresini sabit tutmuş olan Merkez Bankası, geç likidite penceresi için son yükseltmeyi 26 Nisan tarihli toplantısında yine yüzde 0,5 puan düzeyinde gerçekleştirmişti.

Analistler tarafından yapılan beklenti açıklamaları da Merkez Bankası’nın geç likidite penceresini yükseltmesi yönündeydi. Türk Lirası’nda yaşanan sert değer kaybı ve beklentinin üzerinde gelen enflasyon oranlarını kaynak göstererek, geç likidite penceresinde bir artış olmasını bekleyen analistler, ağırlıklı olarak yüzde 1 seviyesinde bir artış görüleceğini düşünüyordu.

Dolar Sert Yükseldi!

Merkez Bankası’nın yüzde 0,5 seviyesinde bir artış yapması da doların yukarı yönlü tırmanmasını engelleyemedi. Reuters tarafından yapılan ankete katılım yapan 18 katılımcının 17 tanesi Merkez Bankası’nın artışı yüzde 1 seviyesinde yapacağını beklerken, yapılan artışın yüzde 0,5 seviyesinde olması, doların hızlı bir tırmanış yaşamasına ortam yarattı.

Dolar 14.20 itibariyle 3,8650 Türk Lirası seviyesinden işlem görüyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.