Ana SayfaGündemMerkez Bankası'nın Faiz Kararı Ekonomistleri Şaşırttı!

Merkez Bankası’nın Faiz Kararı Ekonomistleri Şaşırttı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Merkez Bankası tarafından dün açıklanan 2017 yılı son faiz artırımı kararı, dünya genelinde birçok ekonomist tarafından eleştirildi. Birçok ekonomist, Merkez Bankası’nın aldığı bu kararı olumsuz yönde eleştirdi.

Merkez Bankası’nın yılın son para politikası kurulundan çıkarttığı sonuç, global düzeydeki beklentilerin altında kaldı. 100 baz puanlık bir artış bekleyen piyasalar, Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık artış yapması ile şaşırdı. Hem yerel, hem de uluslararası düzeyde birçok ekonomist, Merkez Bankası’nın faiz kararını eleştirdi.

Beklentinin Altında Kalan Artış Ekonomistleri Şaşırttı!

Türk Lirası’nın son dönemlerde güçlü bir değer kaybı yaşaması sebebi ile piyasalar, oldukça güçlü bir faiz artırımı geleceğine odaklanmış durumdaydı. Birçok ekonomist, faiz oranlarının yüzde 1 düzeyinde artacağını öngörüyordu. Yapılan anketler de bu durumu desteklerken, Merkez Bankası’nın dik duruşunu koruması, piyasalara gövde gösterisi niteliğinde faiz oranını yüzde 0,5 oranında artırması ise piyasalarda adeta şok etkisi yarattı.

Bir önceki artırım ile arasında 8 aylık bir süre olan geç likidite penceresi faiz artırımı için Merkez Bankası tarafından alınan karar sınırlı artırım olarak yorumlandı. Dün (14 Aralık 2017= toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, toplantı sonucunda faiz koridoru için alt bandı, üst bandı ve politika faizini sabit tuttuğunu açıklarken, geç likidite penceresi faizi için de 12,25 olan oranın, 12,75 seviyesine yükseltildiği açıklandı.

Günün sonunda denge ortamına tekrar kavuşan piyasaları yorumlayan ekonomistler, faiz oranı ile birlikte kurların da sınırlı bir şekilde oynaklık gösterebileceği yönünde fikir paylaşımında bulundular. Bazı yerel ekonomistler de durumun, Merkez Bankası’nın döviz kurları ile yapılan denge kontrolüne karşı verdiği ağır bir cevap olduğunu, gün sonunda dengelenen piyasaların da bu etkiye karşılık olduğunu ifade ettiler.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.