Ana SayfaEkonomiYüksek Maaşlı Emeklilik İsteyenler Dikkat! Bu Detay Önemli!

Yüksek Maaşlı Emeklilik İsteyenler Dikkat! Bu Detay Önemli!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Emekli olmaya yakın olanlar, emekli maaşının yüksek olmasını isteyenler, dikkat! Bu detay herkesi ilgilendiriyor. Çalışma hayatınızdaki son bin 261 gün emeklilik statünüzü belirliyor!

Emeklilik planları yapan vatandaşların her biri, rahat bir emeklilik yaşamak, huzurlu, maddi kaygı olmadan yaşamak yönünde hayaller kuruyor. Bu durum için 5510 sayılı yasa ile birlikte tüm sosyal güvenlik kurumları tek bir çatı altında toparlanmış olsa bile Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı’na mensup olan vatandaşlar için emeklilik hesapları halen ayrı ayrı yapılıyor. Bu hesaplama, emekli vatandaşların da alacakları zamları, alacakları maaşları bağlı oldukları kuruma göre hesaplanmasına ortam yaratıyor.

Emeklilik statüsünün belirlenmesi ise tamamıyla emekli olacak vatandaşların elinde! Çalışma hayatının son 3,5 yılını, yani bin 251 gününü yüksek primler ile ödeme yaparak geçiren vatandaşlar, emeklilik statüsünü yükseltebiliyor.

Son 3.5 Yıl Çalışılan Yer Statüyü Belirliyor!

Bir kişinin hangi kurudman emekli olacağı, son 3,5 yıl içerisinde gerçekleştirdiği çalışmalar ile belirleniyor. Emeklilik tarihlerinden önceki olan son 7 yılın, yarısından bir fazla yani bin 261 gün hangi çalışma statüsünde gerçekleşmiş ise, emeklilik de o statüden gerçekleşiyor.

Bu durumda 10 yıllık Bağ-Kur’luluk süreci sonrasında emeklilik aşamasına bin 261 gün kala SSK’lı olarak çalışmaya başlamanız durumunda, SSK üzerinden emekli olabilme şansını yakalamak ile birlikte, maaşınız da Bağ-Kur emeklisine göre daha yüksek olacak. Son 7 yıllık süreçte sigortalılık için kurum oldukça önemli.

Eğer 1 Ekim 2008 tarihi sonrasında sigorta başlangıcı yapılmış ise, bu durumda tüm çalışma hayatında hangi statüden prim ödendiğine bakılır iken, hangi kurumdan daha fazla prim ödenmiş ise o kurumdan emekli olunmaya hak kazanılıyor. Lakin 1 Ekim 2008 öncesinde sigorta başlangıcı olan vatandaşlar için ise 7 yıl süresi söz konusu oluyor. Bu durumda da bu 7 yıl sigortalı geçen 7 yıl olarak hesaplanıyor. Örneğin 2005-2008 yıllarında çalışmış, 2008-2013 yılları arasında işsiz kalmış, 2013-2017 yılları arasında yine çalışmış iseniz; hesaplanan 7 yıllık süreç 2005 ve 2008 ile 2013 ve 2017 yılları aralığı oluyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.