Ana SayfaEkonomiSosyal Koruma Yardımları Arttı! 335 Milyar Lira Harcandı!

Sosyal Koruma Yardımları Arttı! 335 Milyar Lira Harcandı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Sosyal korumaya yapılan yardımlarda artış gözlemlendi. Bu artış ile 334 milyar 751 milyon liraya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın Sosyal Koruma İstatistik verilerini açıkladı.

Açıklanan veriler 2015 yılı ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 19,5 oranında artış gösterdi. Bu artış ile sosyal koruma için yapılan harcama tutarı 334 milyar 751 milyon liraya yükseldi. Söz konusu harcamanın yüzde 98,3’lük kısmı yani 328 milyar 917 milyon liralık kısmı sosyal koruma yardımları oluşturdu.

En Büyük Payı Emekli ve Yaşlılar Yapılan Yardımlar Aldı

Yapılan koruma yardımlarının en büyük payı ise emekli ve yaşlılar için yapıldı. Emekli ve yaşlılar için yapılan koruma yardımlarının tutarı 162 milyar 140 milyon liraya tekabül etti.

Sosyal Koruma harcamalarının GSYH içindeki payı ise geçen sene yüzde 12,8 olarak açıklandı. Söz konusu oran bu sene ise yüzde 12,6 olarak açıklandı.

Risk ve ihtiyaç grupları bazında yapılan incelemelere bakıldığı zaman, emekli ve yaşlılar için yapılan harcamaların yüzde 6,2 ile en yüksek paya sahip olduğu açıklandı. Bunun takibinde ise hastalık ve sağlık bakım harcamaları yer aldı. Hastalık ve sağlık bakım harcamalarının toplamdaki payı ise yüzde 3,5 olarak açıklandı. Bunun takibinde de yüzde 1,5 ile dul ve yetimler için yapılan harcamalar bulundu. Sosyal koruma yardımlarının yüzde 8,4’lük kısmı ise şartlı olacak verildi.  Şartlı olarak verilen yardımların içindeki en büyük paya sahip olan ise engelli ve malül yardımları oldu. Engelli ve mamül yardımlarının toplamın içindeki payı ise yüzde 32,1’e tekabül etti. Bunun takibinde ise yüzde 31,9 ile aile ve çocuk yardımları, sonrasında ise yüzde 17,2 ile de hastalık ve sağlık bakım yardımları yer aldı.

Yüzde 40’ı Devlet Tarafından Karşılandı!

Sosyal koruma gelirlerinin yüzde 40,7’lik kısmı ise devlet tarafından sağlandı. Yüzde 27,7’lik kısmı işveren sosyal katkıları, yüzde 26,5’lik kısmı ise vatandaşlar tarafından yapılan sosyal katkılar oldu.

12,8 Milyon Kişi Maaş Alıyor

Ülkemizde sosyal korumaya ilişkin olarak maaş alan kişi sayısı ise 2015 yılında 12 milyon 536 bindi. 2016’da bu rakam yüzde 2,3 oranında yükseldi ve 12 milyon 829 bin olarak açıklandı. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.