Ana SayfaGündemTaşeronlara Kadro Verilecek, 115 Bin İşveren İşsiz Kalacak!

Taşeronlara Kadro Verilecek, 115 Bin İşveren İşsiz Kalacak!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan taşeron düzenlemesi sonrasında, kamuda çalışmakta olan taşeron işçilerin kadroya alınması, doğrudan ve dolaylı olarak büyük bir maliyet ortaya çıkartıyor.

Toplamda 1 milyon 20 bin taşeron işçinin kamuda kadroya alınması yönünde çıkartılan KHK sonrasında Türkiye’nin önemli bir maliyeti ortaya çıktı. İş yapma sistemini kökünden değiştirecek olan bu değişiklik, ilk etapta kamu alımlarının neredeyse yüzde 30’unu oluşturan taşeron iş ve hizmet alımlarını tamamıyla sona erdirmiş durumda. Ortaya çıkartılan bu düzenleme ile birlikte, taşeron işçi kapsamında çalışmakta olan işçiler için özlük hakları ile alakalı sorunlar giderilmiş iken, aynı zamanda kamuya bu kapsamda iş yapmakta olan 17 bin taşeron şirketin sahip oldukları ve iş yapma aşamasında kullanılan aletlerin akıbeti ise yeni bir tartışma konusunu fitilledi.

Alet ve Makineler Devlet Tarafından Satın Alınacak Ya Da Kiralanacak!

Geçtiğimiz gün çıkartılan KHK doğrultusunda devam etmekte olan taşeron işçi sözleşmelerinin tamamının feshedilmesi beklenirken, aynı zamanda bir formül belirlenip, bu formül doğrultusunda idareler, yüklenici firmalara tazminat ödemesi gerçekleştirecek. Taşeron şirketler tarafından iş yapımında kullanılan makinelerin bir kısmı da devlet tarafından satın alınacak ya da kiralama usulüne göre devlet tarafından kiralanacak.

İdarelere sözleşme usulüne göre hizmet veren firmaların işverenlerinin Türkiye genelinde sahip olduğu büyüklük ise 17 bin işverene ulaşmış durumda. Bir platform altında toplanan işverenler de çözüm önerilerini rapor haline getiren hem Başbakan’a, hem de bakanlara ilettiler. 2017 yılının ilk 6 aylık sürecinde kamu alımlarının 100 milyar Türk Lirası’na ulaştığı, bu alımların yaklaşık 30,7 milyar Türk Lirası’na tekabül eden kısmını hizmet alımlarının oluşturduğu, henüz istatistiklere yansımamış olan veriler ile birlikte toplam rakamın 70 milyar Türk Lirası düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.

Taşeron işçilerin kadroya alınası konusunda, işverenleri kapsayan 17 bin rakamı, en az iki ortaklı ve ortalama 5 idari elemanlı olunması kapsamında 85 ila 119 bin kişinin doğrudan işsiz kalmasını sağlaması da gündeme gelirken, aynı zamanda bu taahhüt firmalarının bankalara olan 8,5 milyar Türk Lirası düzeyindeki borçlarının da herhangi bir ödeme imkânı kalmamış olacak.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.