Ana SayfaEkonomi2018’de Krediler Daha Yavaş Büyür!

2018’de Krediler Daha Yavaş Büyür!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

2017 yılında hem bölgesel, hem de global düzeyde beklenmedik gelişmelerin yaşanmasına rağmen Türkiye ekonomisinin elde ettiği büyüme oranları oldukça tatminkârdı. Lakin 2018 yılında birçok banka yöneticisi, kredi büyümelerinin daha yavaş bir ivme ile gerçekleşeceğini bekliyor.

2017 yılında güçlü bir büyüme kaydeden Türkiye ekonomisi, bankacılık sektörünün de önemli bir ivme kazanmasına ortam yaratmıştı. 250 milyar Türk Lirası limitine sahip olan Kredi Garanti Fonu desteği sayesinde ticari krediler önemli ölçüde büyümüş, KGF’ye ek olarak gerçekleştirilen KDV istisnaları, tapu harcı indirimleri, beyaz eşya ve mobilyalar için ÖTV düzenlemeleri ile birlikte iç talebin yükselmesi adına fayda sağlamıştı.

2017’de Büyüme Yüzde 14,8’e Çıktı!

Yaşanan tüm bu gelişmeler ışığında 2016 yılının ilk dokuz aylık döneminde yüzde 8,8 oranında elde edilen büyüme, 2017 yılının aynı döneminde yüzde 14,8’lik büyüme oranına kadar yükselmişti. 2017 yılının sonu itibariyle de elde edilen büyüme oranı yüzde 20 ila 25 bandına gelmesi tahmin ediliyor.

Büyüme oranları için mevduat büyümesine bakıldığında ise, yine 2016 yılında yüzde 8,2 oranında bankaların elde ettiği mevduat büyümesi, 2017 yılının ilk dokuz aylık dönemi içerisinde yüzde 12,5 seviyesine kadar ulaştı.

Elde edilen kredi büyümesinin, temel bankacılık gelirlerinde de önemli bir yükseliş yaşanması desteklenirken, Türk Lirası likiditesinde yaşanan sıkışıklık sebebiyle, yüksek seyreden fonlama maliyetlerine rağmen, sektörün elde ettiği kâr kısmının, 2017 yılı Eylül ayı itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 29 oranında yükselme gösterdiği, sektör kârlılığının yükselmesi ile birlikte 2016 sonunda yüzde 15,1 olan sermaye yeterlilik oranının, 2017 yılında da yüzde 16,8 seviyesine ulaşması sağlanmış oldu.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.