Ana SayfaGündemYeni Faiz Oranlarıyla 17 Bin TL Fazla Ödeme Yapılıyor!

Yeni Faiz Oranlarıyla 17 Bin TL Fazla Ödeme Yapılıyor!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Konut kredisi faiz oranlarında 1 yıllık süreçte meydana gelen artış, vatandaşların ev satın alırken ortalama olarak temin ettiklerini 100 bin Türk Liralık maliyeti yüzde 10,2 oranında artırdı.

Konut kredisi faiz oranları son 1 yıllık süreçte yüzde 0,95 seviyelerinden yüzde 1,14 seviyelerine kadar yükseldi. Bu durum ev sahibi olmak isteyen vatandaşları zora soktu. Vatandaşlar yüzde 10,2 oranında daha fazla kredi maliyeti ödemesi yaptı. Yani 1 sene önce karşılaştırma yapıldığı zaman 100 bin Türk Lirası tutarında konut kredisi alan bir kişi artık 17 bin 220 Türk Lirası daha fazla ödeme yapacak.

Cumhurbaşkanı Çağrısında Sonra Faiz Oranları Düşmüştü

Başarsız darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bankalara çağrı yapmıştı. Bu çağrı ile birlikte bankalar konut kredisi faiz oranlarını düşürmeye başlamıştı. Ancak 2016 yılının sonu ile 2017 yılının başı itibari ile bankalar kredi faiz oranlarını tekrardan yükseltmeye başladılar.

Bankaların internet sitelerinden edinilen bilgiler kapsamında konut kredisi faiz oranları geçen senenin başında kısa vadeli dönemlerde yüzde 0,82’lere kadar, 60 ay vadeli ödeme planlarında yüzde 0,88’lere, 10 yıl vadeli ödeme planlarında ise yüzde 0,95’lere kadar düşmüştü.

10 yıl vadeli ödeme planı ile temin edilen konut kredisinde son 1 senelik süreçte 19 baz puan değerinde artış meydana geldi. Bu artış ile beraber de yüzde 1,14 seviyelerine çıktı. Bazı bankalar ise aylık konut kredisi faiz oranlarını 120 ay vadeli ödeme planlarında yüzde 1,59’a kadar yükseltti. Bu kapsamda da aylık ödemeler 1.872 TL’ye, toplamda geri ödenecek tutar ise 225.000 TL’ye çıktı.

Veriler incelendiği zaman artan faiz oranları ile vatandaşların cebinden 1 ayda fazladan 133 TL çıkıyor. Bu rakam 1 senede 596 TL’ye, 10 senede ise 17 bin TL’ye tekabül ediyor.

Konut kredisi kullanan tüketicinin aylık cebinden ödeyeceği rakam da son bir yılda bin 400 liradan bin 533 liraya yükseldi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.