Ana SayfaGündemNakdi Kredi Kullandırımı Yüzde 21 Arttı!

Nakdi Kredi Kullandırımı Yüzde 21 Arttı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşları tarafından geçen yılın aralık ayı döneminde kullandırılan nakdi krediler senelik bazda yüzde 21 oranında artış göstererek 2.229 milyar liraya yükseldi.

Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, nakdi kredilerin 2.115 milyar liralık kısmı bankalara, 48 milyar liralık kısmı finansal kirala şirketleri, 34 milyar liralık kısmı ise finansman şirketlerine ait oldu. Tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı ise bir önceki seneye göre kıyaslama yapıldığı zaman 0,3 puan düşüş yaşayarak yüzde 3,2 seviyesinde azaldı.

Tüzel ve gerçek ticari müşterilere kullandırılan ticari krediler ise yüzde 23 oranında yükseldi. Bununla birlikte de 1.696 milyar liraya çıktı. İmalat sanayi ise ticari krediler içerisinde en yüksek paya sahip olan sektör oldu. İmalat sanayinin ticari krediler içinde payı yüzde 25 olarak açıklandı. Bu sektörün devamında ise toptan ve perakende ticari ile inşaat sektörü yer aldı. Ticari krediler içinde payları ise sırası ile yüzde 19 ve yüzde 12 oldu.

En Hızlı Büyüyen Emlak Komisyonu, Kiralama ve İşletmeciliği

Krediler içinde en hızlı büyüme performansı gösteren sektör ise emlak komisyonu, kiralama ve işletmeciliği sektörü oldu. Bu sektörün büyüme hızı yüzde 35 olarak açıklandı.Ticari krediler içerisinde en yükse payın sahibi olan imalat sanayi sektörüne sağlanan krediler ise 1 yılda yüzde 21 oranında yükseldi.

2017 yılının aralık döneminden sonra tasfiye olunacak alacak oranında en yüksek olan sektör ise toptan ve perakende ticaret sektörü oldu. Bu sektöründe devamında yer alan sektör ise turizm sektörü olarak açıklandı.

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından gerçek kişilere verilen bireysel krediler ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 yükselerek 533 milyar liraya çıktı. Bireysel krediler içinde ihtiyaç kredilerinin payı yüzde 39, konut kredilerinin payı yüzde 37, taşıt kredilerinin payı ise yüzde 7’ye tekabül etti. Kredi kartlarının payı ise yüzde 17 oldu. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.