Ana SayfaBankacılıkKYK Geri Ödeme, Sorgulama ve Erteleme Nasıl Yapılır?

KYK Geri Ödeme, Sorgulama ve Erteleme Nasıl Yapılır?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) geri ödemeli öğrenim kredisi alan öğrencilerin kyk geri ödeme konusunda aklında takılan sorular bulunmaktadır. Bunlar evlenince kredinin silinip silinmeyeceği, erteleme ya da yapılandırmanın nasıl yapılacağı yahut sorgulamanın nereden ve nasıl yapılacağıdır. Şimdi detaylı bir şekilde tüm soruların cevaplarını anlatacağız.

KYK Öğrenim Kredisi Nedir?

Yüksek öğrenim gören tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencileri maddi yönde destek vermek, sosyal ve kültürel gelişmelerini daha kolay hale getirmek için kredi desteği verilir. Bu kredi desteğine de öğrenim kredisi denir.

KYK Kredi Geri Ödeme Neye Göre Artar?

Öğrenim kredisi almak ya da verilmesi için herhangi bir zorlama bulunmaz. Öğrenciler bunun için talepte bulunurlar. Yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenim süresi boyunca finanse edilen, zorunlu olmayan KYK kredi borcu, Türkiye İstatistik Kurumu yani TÜİK tarafından her sene yapılan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi araştırmasına göre belirlenir. Bu araştırmaya göre de KYK kredi geri ödeme işlemine ek ücretler yansıtılır.

Kurumdan her ay düzenli olarak kredi alan öğrencilerin kyk kredi borcu için 2 farklı hesaplanma şekli vardır. Bu da öğrencilerin ne kadar süreyle öğrenim kredisi aldıklarına göre değişmektedir. Bunlar;

  1. Kredinin verildiği tarihten öğrenim süresinin bitimine kadar olan süre,
  2. Kredinin verildiği tarihten herhangi bir sebepten ötürü daha erken sürede kredinin bitirilme süresi.

Öğrenim Kredi Ödeme Tutarı En Fazla Ne Kadar Olur?

Öğrenim kredi borç ödeme işlemi için ödeme anında bu iki duruma bakılır. Buna bağlı olarak da Türkiye İstatistik Kurumu’nun her sene düzenli olarak araştırmasını yaptığı Yİ-ÜFE oranlarındaki artış dikkate alınır. Öğrencilerin öğrenim kredi geri ödeme hesaplamaları yapılırken de başlangıçtan son zamana kadar alınan ücretin toplam geri ödemesinin 3 katından fazla olmamasına dikkat edilir.

Öğrenim Kredi Ödeme Taksitleri Nasıl Olur?

Öğrenim Kredi borç ödeme taksitlerinin her döneminde son ayının son iş günün mesai bitimine kadar yapılması gerekmektedir. Bu taksitlerin zamanında ödenmemiş olması hiç ödenmemiş olarak kayıtlara geçmektedir. Bu kapsamda da kyk kredi geri ödeme için borcun aylıktan kesilmesi hariç tutulmak üzere ödeme günü taksitin ödenmesine ilişkin banka dekontu tarihi geçerli olmaktadır.

KYK Borç Erteleme için Ne Yapmak Gerekir?

KYK borç erteleme işlemi için www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalı, ilgili menüden erteleme talebinin yapılması gerekmektedir. Başvuru yapılması anında ise, SSK, Bağ-Kur ya da emekli sandığı gibi kurumlarla ilişkinin olmaması gerekmektedir.

Askere gidecek olan erkeklerin kyk borç erteleme işlemi için ise askerlik şubesinden belge almaları, kuruma yazılı olarak bilgi vermeleri gerekmektedir.

En Çok Merak Edilen Soru: Evlenirsem KYK Kredi Borcu Silinir mi?

Kurumun mevzuatları incelendiği zaman evlilik halinde borcun silinmesine yönelik bilgiye rastlanmamaktadır. Yani KYK Kredi borcu evlenince silinir mi? Hayır. Bunlar sadece birer söylentiden ibarettir. Önceki dönemlerde mecliste konuya ilişkin tartışmalar olmuştur. Ancak herhangi bir sonuca bağlanmamıştır. Yani KYK’dan öğrenim kredisi alan her vatandaş zamanı geldiği zaman bu borcu ödemek ile yükümlüdür.

KYK Geri Ödeme Sorgulama Nasıl Yapılır?

KYK kredi geri ödeme sorgulama işlemi Kredi Yurtlar Kurumu’nun resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. KYK borç ödeme sorgulama için tüm kişisel bilgilerin eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Sorgulama yapmak için ise haberin sonundaki bağlantıdan yararlanabilirsiniz.

www.kyk.gov.tr

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.