Ana SayfaKredilerAraba İpotekli Kredi Kullanımı

Araba İpotekli Kredi Kullanımı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Araba ipotekli kredi, nakit ihtiyacını karşılamak üzere bankaya müracaat eden tüketicinin, talep ettiği kredi karşılığında teminat olarak arabasını gösterdiği bir kredi türüdür.

Acil nakit ihtiyacı olan kişiler, iş kurmak, üretimi devam ettirmek, konut ya da araba almak isteyenler bankalar tarafından sunulan kredi hizmetine başvurmaktadır. Ülkemizde bankalar birbirlerine yakın faiz oranları ve vade seçenekleri ile kredi imkanı sunmaktadır. Kredi çekebilmek için başvuruda bulunan kişilerin bazı şartları yerine getirmesi zorunludur. Bu şartların bir kısmını yerine getiremeyenler için ipotek yoluyla kredi çekmek mümkündür.

Kredi çekmek için başvuruda bulunan kişiler için ilk olarak kredi notuna bakılmaktadır. Kredi notu düşük olan kişilere yönelik olarak teminat opsiyonu bulunmaktadır. Bu kişiler, taşınır ya da taşınmaz mallarını ipotek ettirerek kredi alabilme şansına sahiptir. Bu noktada ise devreye araba ipotekli kredi konusu girmektedir. Son dönemlerde daha fazla gündeme gelen otomobil ipotekli kredi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Araba İpotekli Kredi Almak İçin Gereken Şartlar

Araba İpotekli Kredi Almak İçin Gereken Şartlar
Araba İpotekli Kredi Almak İçin Gereken Şartlar

Bankalar çalışma prensibi olarak yüksek miktarda krediler için teminat talep etmektedir. Bu yöntem özellikle de geçmişte kredi çeken ve ödeme konusunda sıkıntı yaşayan ya da gelirine göre yüksek miktarda kredi talep eden kişiler için uygulanmaktadır. Otomobil ipotekli kredi alabilmeniz için, çekeceğiniz kredi değerine yakın bir değeri olan araca sahip olmanız gerekmektedir. Yani, bankadan talep ettiğiniz kredi miktarına yakın değerde bir araca sahip olmanız zorunludur.

Araba ipotekli kredi için aranan şartlardan birisi de aracın krediye başvuran kişinin üzerine kayıtlı olmasıdır. Yani aracın ruhsatı ya da tüm işlemler krediyi çekmek isteyen kişi adına kayıtlı olmalıdır. Başka birinin adına kayıtlı olan araçlar ipotek ettirilemez. Bankaların buna ilişkin bazı özel şartları bulunsa da genel anlamda genel başvuru şartları bu şekildedir.

Bankadan kredi başvurusunda bulunan ve otomobil ipotekli kredi almak isteyen kişilerin belirli seviyede ve düzenli gelire sahip olması gerekmektedir. Ticari nitelikli müşterilerde de vergi ve gelir durumunu gösteren belgelerin tam olması zorunludur. Bu krediyi kullanan kişilere genellikle hayat sigortası da ilgili bankanın anlaşmalı olduğu sigorta kurumu tarafından yapılmaktadır. Tüm şartları yerine getiren kişiler için araba ipotekli kredi onaylanmakta ve en kısa sürede hesabına yatırılmaktadır.

Araba İpotekli Kredi Almak İçin Gerekli Belgeler

Araba İpotekli Kredi Almak İçin Gerekli Belgeler
Araba İpotekli Kredi Almak İçin Gerekli Belgeler

Bankalar, kredi çekmek isteyen müşterilerinden bazı belgeler talep etmektedir. Dolayısıyla tüketiciler araba ipotekli kredi almak için talep edilen bazı belgeleri bankaya sunmak durumundadır. Bu noktada her bankanın farklı belge talebi olabileceğini belirtmekte fayda var. Buna karşın genellikle bankalar belge konusunda ortak hareket etmektedir. İpotekli kredi kullanmak için talep edilen belgelerde eksiklik ya da yanlışlık olması durumunda krediye olumsuz yanıt verilmektedir.

Bankaya otomobil ipotekli kredi için başvuruda bulunan tüketicilerin öncelikle nüfus cüzdanı ya da sürücü belgesinin aslı ile fotokopisini ibraz etmesi gerekir. Bununla beraber gelir durumunu gösteren belge de yine banka tarafından talep edilen belgeler arasında yer alır. Bu belge, ücretli çalışanlar için maaşlarının üzerinde kısıtlama olmadığına dair ilgili kurumun yazısını içermelidir. Emekli olan kişiler ise maaş aldığı bankadan onaylı maaş hesabı ekstresini sunmak zorundadır. Bu belgelerle birlikte ne kadar gelirinizin olduğu ve bu gelir üzerinde kısıtlama olup olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Finans kuruluşlarına araba ipotekli kredi için başvuruda bulunan tüketiciler, başvuruda bulunan kişi adına gelen en son elektrik, doğalgaz, telefon, su ve bunun gibi faturalardan birinin fotokopisini ya da ikamet belgesi getirmelidir. Böylelikle başvuru yapan kişinin adresi resmi olarak tescillenmiş olur. Tüm bunların dışında otomobilin ruhsat fotokopisi gerekmektedir. Bu ruhsatın aslının da yanınızda olması son derece önemlidir. Ruhsatın krediye başvuruda bulunan kişinin adına olması gerekmektedir.

Araba İpotekli Kredinin Özellikleri

Araba İpotekli Kredinin Özellikleri
Araba İpotekli Kredinin Özellikleri

Bankalara kredi başvurusu yapan kişiler için belirli bir sonuçlanma süresi gerekmektedir. Başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler için kredi ilgili banka şubesinden çekilmekte ya da kişinin hesabına aktarılmaktadır. Bu kredinin özellikleri bankadan bankaya farklıdır. Krediyi alan kişinin talepleri ve bankanın bu taleplere olumlu yanıt vermesiyle kredi özellikleri de ortaya çıkmaktadır.

Otomobil ipotekli kredi genellikle 48 aya kadar vade seçeneği içermektedir. Vade süresi, kişinin tercihine göre kısaltılabilmektedir. Bunun yanı sıra bazı bankalarda 3 aylık dönemlerle ödeme ya da değişken taksitlerle geri ödeme seçeneği bulunmaktadır. Ayrıca, bazı kuruluşlar tarafından taksit erteleme imkanı da müşterileri için sunulan ayrıcalıklar arasında yer almaktadır.

Bankalar tarafından olumlu yanıtlanan araba ipotekli kredi için krediyi çeken kişilere hayat sigortası yaptırılır. Ayrıca, rehin alınan otomobilin bu dönem içindeki Kasko Sigortası ilgili banka tarafından yapılmaktadır. Bu konuda bazı bankaların değişik uygulamaları da mevcuttur. Otomobil ipotekli kredi limitleri de değişkenlik gösterebilmektedir.

Kredi başvurusunda bulunan tüketiciyle alakalı gerekli araştırmanın yapılmasının ardından belgelerin tam olarak teslim edilmesi durumunda krediye onay verilmektedir. Araba ipotekli kredi limiti genellikle otomobilin markası, modeli ve tipi belirlendikten sonra ortaya çıkan değerin %50’si ile sınırlı olmaktadır. Yani başvurunun yapıldığı dönemde aracın değeri belirlenerek bu değerin yarısı kadar krediye onay verilmektedir. Bu oran bazı bankalarda değişiklik gösterebilmektedir. Dolayısıyla net bir bilgi için bankanıza danışmanız gerekmektedir.

Krediye ihtiyacınız olduğunda ve ipotek ettirebileceğiniz bir araca sahipseniz öncelikle aracınızın güncel değerini araştırmalısınız. Bu değere göre başvuruda bulunmanız başvurunun olumlu sonuçlanmasını sağlayacaktır. Ayrıca, gelir durumunuza göre bir miktar talep etmeniz de sonucun olumlu olmasına yardımcı olacaktır. Otomobil ipotekli kredi için başvuruda bulunmadan önce tüm kurumların vade süresini, faiz oranlarını ve gereken şartları araştırmanız da büyük fayda sağlayacaktır. Bu şekilde zaman kaybından kurtulabilir ve kredinizin kısa sürede onaylanmasını sağlayabilirsiniz.

İpotekli Arabaya Kredi Çıkar mı?

Bankaların çalışma prensibi gereği ipoteği olan bir arabaya kredi verilmemektedir. Bu gibi durumlarda yeniden kredi çekilebilmesi için bir önceki kredi borcunun kapatılması gerekmektedir.

İpotekli Kredi Kimlere Verilir?

Bankanızdan kullanmak istediğiniz kredi tutarının yüksek ya da gelirinizin kredi geri ödemeleri için yetersiz olması halinde arabanızı teminat olarak göstererek ipotekli kredi kullanabilirsiniz. Araba ipotekli kredi çekebilmek içinse sahip olunan aracı kredi başvurusunda bulunacak olan kişi üzerine kayıtlı olması gerekmektedir. Buna göre araç ruhsatına sahip olan herkes araba ipotekli kredi başvurusunda bulunabilmektedir.

İpotekli Kredi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Diğer birçok kredi türünde olduğu üzere ipotekli kredide de onay süreci bankaya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Fakat genel olarak başvurunun yapıldığı gün ya da ortalama 2 iş günü içerisinde sonuçlanabilmektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.