Ana SayfaBankacılıkİmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

İlk olarak imza sirküsü Nedir? Sorunun cevabını açıklayalım. İmza sirküsü ile imza beyannamesi karıştırılmaması gereken iki farklı terimdir. Tüzel kişiler tarafından notere yapılan istek üzerine, kurumlarla ilişkilendirilen belgelerde sahtecilik olmaması, sahte ima kullanılması ya da diğer sorunların önüne geçebilmek için oluşturulan belgeye imza sirküsü adı verilir. İmza sirkülerinin fiyatı ile beyanname ödemesi de farklıdır.

İmza Sirküleri Nedir?

İmza Sirküleri Nedir?
İmza Sirküleri Nedir?

İmza sirküsü, şirketler arasındaki ticari sözleşmelerde sıklıkla karşılaştığımız belgelerden biridir. Pek çok farklı resmi işlem için şirketteki kişi ya da kişilerin imza örneklerinin yer aldığı bu belgelere imza sirküleri adı verilmektedir.

İmza sirküsü, genellikle bir firmada yetkili olan ya da imza yetkisinin verildiği kişi ve kişilere verilen belgedir. Firma yetkilisinin imza yetkisini bir diğer kişiye devredebilmesi için ilk olarak noterden vekalet belgesi alması gerekmektedir. İmza yetkisi için her iki tarafın da vekaletnameyi imzalayıp notere teslim etmesi zorunludur.

Bu belgeler, tüzel kişilerin noterden talebi üzerine kurumla ilgili belgelerde sahtecilik yapılması, sahte imza kullanılması ya da bu gibi durumların önüne geçilmesi amacıyla oluşturulmaktadır.

İmza sirküleri, şirket adına görevli olan sorumlu kişilerin sorumluluk alanları ve yetki sınırları dahilinde noter tarafından tasdiklenen, resmiyet kazanan belge ile onay almaktadır. Vize başvurularında da kullanılan bu belgenin üzerinde tüzel kişilerin;

  • Adresleri,
  • Ticaret sicil numaraları,
  • Ünvanları bulunur.

Aynı zamanda kurum adına yetkili olan kişilerin kurum içinde bulunan ünvanları, yetki alanları, imza örnekleri, kurumu temsil etme şekilleri, nüfus bilgileri bulunur.

İmza Sirküleri Ne İşe Yarar?

İmza Sirküleri Ne İşe Yarar?
İmza Sirküleri Ne İşe Yarar?
  • İmza sirkülerinde yer alan imzalar yasal değer taşımaktadır. Bu sayede imza yetkisi bulunan yetkililer güvence altına alınabilmektedir.
  • Yetkisiz bir kişinin firma adına herhangi bir belgeyi imzalamasının önüne geçmektedir.
  • Sahta imza kullanmanın ve be nedenle yaşanan dolandırıcılık vakalarının engellenmesini sağlamaktadır.
  • Herhangi bir firma adına izinsiz bir şekilde ticari faaliyette bulunulmasını önlemektedir. Üstelik firmada yetkisi bulunan kişilerin belli olmasını da sağlamaktadır.
  • Bahsi geçen firma herhangi bir problemle karşı karşıya kaldığında problemle ilgilenecek olan kişiler imza sirküleri sayesinde belli olacaktır.  

İmza Sirküsü Fiyatı Ne Kadar? İmza Beyannamesi Ne Kadar?

2023 imza sirküsü fiyatı hazırlanan evrak sayısı ile şirket görevlilerine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu türden bir belge talep eden kişinin notere ödemesi gereken meblağ 147 TL olurken, belgenin durumuna bağlı olarak farklı bir ücret de talep edilebilmektedir. Ayrıca 2 tane imza sirküsü aldığınızda fiyat 2 katına çıkmaz! İlk aldığınız fiyatın 1,5 katı şeklinde hesaplanır.

İmza beyannamesi fiyatı ise 2023 yılı itibariyle 133 TL olarak belirlenmiştir.

İmza Sirküsü Nereden Alınır?

İmza sirküleri noterden temin edilir. Bunun için de ücret ödenmesi gerekmektedir. Hızlı ve kısa sürede hazırlanıp, bunun için de bir takım belgeler talep edilir. Bunlar;

  • İmza sirkülerinde adı olan kişinin nüfus cüzdanı ile nüfus cüzdanın bir adet fotokopisi
  • Sirküde adı olan kurumun vergi levhası
  • Kurumun kayıtlı olan yerin ticaret sicil gazetesi

İmza sirküleri için gerekli olan tüm belgelerin eksiksiz olması gerekmektedir. Notere bu belgeler ile gidildiği zaman bu 3 belgenin imzalanması talep edilecektir. Sonrasında ise ücret ödemesi yapılması istenecektir. Bunun takibinde ise imza sirküleri onaylanır ve artık resmiyet kazanmış olur.

İmza sirkülerinin bir nüshası vatandaşlarda bir nüshası da noterde kalır. Resmi kurumlarda yetkili olan kişiler, gerekli olması halinde notere gidip bu belgeyi talep edebilmektedir. Bunun denetlenmesinin sebebi ise o imzanın sorumlu olan kişiye ait olup olmamasıdır.

İmza Beyannamesinin İmza Sirkülerinden Farkı Ne?

Temelde kişinin imza örneklerinin yer aldığı ve noter tarafından onaylanan imza sirküleri ve imza beyannamesi, sıkça karıştırılan iki farklı belgedir. Hatta öyle ki günümüzde birçok insan bu iki kavramı birbirinin yerine kullanmaktadır. Fakat imza beyannamesi ile sirküsünü birbirinden farklı olduğunu bilmek gerekir.

İmza beyannamesi, kişinin kimliği ile beraber notere müracaat etmesi üzerine belli ücret karşılığında noter tarafından hazırlanan, nüfus bilgilerinin ve imza örneklerinden oluşan bir belgedir.

İmza beyannamesi, sirkülerden farklı olarak ancak gerçek kişilerin talebi üzerine oluşturulmaktadır. Ayrıca bu beyanname, sirkü niteliği taşımamaktadır. Buna karşın gerek bireysel gerekse ticari faaliyetlerde kişinin kimliğini ispat eder niteliktedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.

Lansman Ne Demek? Lansman Fiyat Avantajlı Mıdır?

Lansman Fransızca kökenlidir. Anlamı, tanıtım, ortaya çıkarma ya da tanıtma olarak bilinmektedir. Karşımıza genel olarak haberlerde ve televizyon reklamlarında çıkan lansmanla, piyasaya yeni çıkan bir ürünün satışa çıkmasında ya da bu ürünün tanıtımının yapılmasında sık sık karşılaşırız.