Ana SayfaBankacılıkEnflasyon Nedir? Enflasyon Yükselirse Ne Olur?

Enflasyon Nedir? Enflasyon Yükselirse Ne Olur?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Enflasyon nedir sorusunu artık çok fazla aratır olduk. Haberlerde, internette, yolda yürürken ya da bir afişte sürekli olarak karşımıza çıkan bu kavram, mal ve hizmet fiyatlarındaki genel seviyenin artması anlamına gelir. Yani her bir para biriminin satın alma gücünü azaltırken, yaşam maliyetlerini de bir hayli yükseltir.

Enflasyon Nedir?

Enflasyon Nedir? Tabiki de sadece bir malın ya da hizmetin artması veya devamlı olarak yükselmesi anlamına gelmez. Enflasyon sadece bir ekonomideki mal ve hizmet fiyatlarının devamlı olarak yükselmesi sonucunda meydana gelir.

Enflasyon Nasıl Hesaplanır?

Enflasyon hesaplamasında bir ülkenin tümünü temsil eden hane halkı harcamaları dikkate alınır. Tüm hizmetler, harcama içindeki paylarına göre dağılır ve sonrasında orantılanır. Buna bağlı olarak da Tüketici Fiyat Endeksi yani TÜFE hesaplanır. Bu da senelik olarak enflasyonun yüzdelik değişimini ifade eder.

Enflasyon Örnekleri

Geçen sene marketten alışveriş yaptınız ve bunun için de markete 100 TL ödeme yaptınız. Bir sonraki sene enflasyon oranı yüzde 8 olarak açıklandı. Bu durumda aynı alışveriş için 100 TL yerine 108 TL ödeme yaparsınız

Enflasyon oranı yüzde 10 olduğunu farz edelim. Geçen sene 500 TL’ye satın aldığınız bir mobilyayı yeni enflasyonla birlikte 550 TL’ye satın alırsınız.

Yani enflasyon ne kadar fazla yükselir, paranın da değeri bir kadar düşer. Buna bağlı olarak da önceki senelerde bir işlem yaptığınız ödemede enflasyonun yükselmesi ile beraber daha fazla ödeme yaparsınız.

2018 Enflasyon Oranı

Enflasyon nedir sorusunu yanıtladıktan sonra gözler 2018 Enflasyon oranı ve detaylarında.

2018 Enflasyon oranı incelendiği zaman her ay arttığı gözlemlenmekte. Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,02 oranında yükselen enflasyonu oranı, bir önceki senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 10,35 yükselmişti.

Şubatta ise ocak ayına göre yüzde 0,73 yükselmişti. Bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığı bu rakam yüzde 10,26’ya tekabül etti.

Martta ise şubat ayına göre yüzde 1,54 yükseldi. Geçen senenin mart ayı ile kıyaslandığı zaman ise yüzde 10,23 yükseldiği açıklandı.

Yani geçen sene ocak ayında 1.00O TL’ye aldığınız beyaz eşya 2018 Ocakta 1103,5 TL, şubatta 1.000 TL’ye alınan beyaz eşya 2018 şubatta 1102,6 TL, martta 1.000 TL’ye alınan beyaz eşya ise 2018 martta 1102,3 TL’ye tekabül etti.

Enflasyon Nedenleri

Enflasyon neden yükselir? Üretilen mallar ve hizmetler vatandaşların isteklerini karşılayamadığı zaman talep artışı olur, bu da fiyatların yükselmesine neden olur. Bu durumda talebin azalması ya da üretimin artması gerekir.

Enflasyonu yükselten nedenlerden bir diğeri ise maliyettir. Üretimde kullanılan kaynakların fiyatları yükselirse maliyette artar. Bu durumda enflasyonda da yükseliş olur. Yine tek çare üretimdir.

Enflasyon Yükselirse Ne Olur?

Bir ülkenin enflasyonun yükselmesi olumsuz bir durumdur. Yüksek enflasyon demek paranın satın alma gücünü azaltması demek. Bu aynı zamanda da yaşam maliyetlerini artırıyor demektir. Yani dün satın aldığınız bir şeyi enflasyonun yükselmesi ile birlikte ya daha az alır ya da hiç alamayabilirsiniz.

Enflasyon yükselirse ne olur? Paraya olan güven yok olur. Paranın değişimi ve değer biriktirme işlevleri yok olur. Yabancı paraya ve gayrimenkullere olan yatırımlar artar. Bu da ulusal paraya olan değeri düşürür.

Enflasyon aynı zamanda belirsizliği oluşturur. Enflasyonun arttığı ya da sürekli değişen bir ülkede mal ve hizmetlerin fiyatlarının belirlenmesi zor hale gelir. Üreticiler fiyatları belirlemekte güçlük çeker. Vatandaşlar da fiyatlardaki değişimleri takip edemez hale gelir. Bunun sonucunda da hem üreticiler hem de vatandaşlar endişeli olur. Üreticiler üretim yapmakta, vatandaşlar ile satın alımda isteksiz davranırlar. Bu da ekonomik büyümeyi derinden etkiler.

Enflasyon yükselirse bankalar faiz oranlarını yükseltir. Finansman alımı ve ödemeleri daha zor hale gelir. Aynı zamanda o ülkedeki gelir düzeyi sabit kalmaz. Düşük gelirli kesimin ise alım gücü her geçen gün azalır.

Enflasyon nedir? Neden Yükselir? Düşürmek için Neler Yapmak Gerekir? Enflasyon, mal ve hizmetlerdeki artışı ifade eder. Üretim azalırsa enflasyon artar. Bu nedenle ülkenin üretimini artırması gerekir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.