Ana SayfaEkonomiİnternet Bankacılığı Kullanıcısı 3,2 Milyondan 57 Milyona Yükseldi!

İnternet Bankacılığı Kullanıcısı 3,2 Milyondan 57 Milyona Yükseldi!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

İnternet bankacılığı kullanıcısı her geçen sene hızla artıyor. 2005 yılında 3,2 milyon olan dijital bankacılığı kullananlar 2015 yılında 16 milyona yükseldi. Bu hızlı yükseliş, genç kuşağında finansal bankacılık hayatına mobil bankacılıktan giriş yapmasına neden oluyor.

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Serpil Kahraman, mobil, telefon ve internet bankacılığı gibi kanalların kullanımının son 10 senede 5 kat yükseldiğini söyledi. Alternatif kanallarında işlem hacminin ise 10 kattan daha fazla yükseldiğini söyleyen Kahraman, 2017 aralık döneminde sonraki süreçte sistemde kaydı olan 57 milyon internet bankacılığı ile yaklaşık olarak 45 milyon mobil bankacılık müşterisinin olduğunu söyledi.

“Alternatif İletişim Kanalları Az Maliyetli”

Kahraman, banka şubelerinden yapılan pek çok bankacılık işlemi ile yatırımların, hem dijital bankacılık ve mobil bankacılıkla hem de internet bankacılığıyla, şubelere kadar gitmeden, saatlerce sıra beklemeden, sayfalarca evrak imzalamadan, çok daha az maliyetle yapılabilindiğini söyledi.

Halen daha güvensizlik ve işlem çeşitliliği bilgisi olan müşteri portföyünün çok olduğunu söyleyen Kahraman, bu nedenle de halen daha günümüzde şubelere gidip işlemlerini yapanların çok olduğunu söyledi.

13 Milyon Kişi İnternet Bankacılığını Aktif Kullanıyor

Türkiye Bankalar Birliği’nin bu yılın başında yayımladığı rapora göre, birliğe kaydı olan bankaların 27 tanesinin internet bankacılık hizmeti verdiğini söyleyen Kahraman, 19 tanesinin de mobil bankacılık hizmetinin olduğunu, geçen senenin aralık dönemi itibariyle 57 milyon internet bankacılığı müşterisinin toplamda yüzde 23’lük kısmının yani 13 milyonunun aktif olarak internet bankacılığını kullandığını söyledi.

Bu rakamın 2005 yılında 3,2 milyon olduğunu, 2015 yılında da 16 milyon olduğunu söyleyen Kahraman, kayıtlı mobil bankacılık müşteri sayısının ise yaklaşık olarak 45 milyon, aktif kullanıcı sayısının ise 30 milyona yakın olduğunu, bunun ise yüzde 66’lık orana tekabül ettiğini, her iki kanalda da aktif olanların sayısının ise 8 milyon olduğunu söyledi. Kahraman, her sene hem mobil hem de internet bankacılığı gibi dijital kanalların hızla arttığını açıkladı.

Kullanıcıların Yüzde 70’i Erkek

Müşteri profillerini değerlendiren Kahraman, kullanıcıların en fazla 36 ile 55 yaş arasında olduğunu, kişilerin yüzde 70’lik kısmının da erkek olduğunu söyledi.

İnternet bankacılığı ile yapılan işlemlerin en fazla olanının EFT olduğunu açıklayan Kahraman, bunun ise yüzde 73’e tekabül ettiğini, genç kuşağın da finansal hayata mobil bankacılık üzerinden giriş yaptığını, 22 Nisan tarihi itibariyle de Türkiye’deki toplam banka şube sayısının 10 bin 438 olduğunu söyledi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.