Ana SayfaBankacılıkIBAN No Nedir? IBAN No Sorgulama Neden Önemli?

IBAN No Nedir? IBAN No Sorgulama Neden Önemli?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

IBAN No Nedir? Avrupa Birliği düzenlemeleri kapsamında, ülkeler arasındaki para transferlerinin hızlı olması, transferlerin hızının artırılması, maliyetlerin minimuma düşmesi için uluslararası banka hesap numarasıdır. Bugün çok sayıda Avrupa ülkesinde kullanılan IBAN no ile banka ve diğer tüm finansal kuruluşlar arası para transferleri hataları en az seviyeye düşer, para transferi gecikmeleri azalır.

IBAN No Nedir? IBAN Numarasındaki Rakamların Anlamı Nedir?

Herkesin en çok merak ettiği sorulardan biri olan IBAN No Nedir para transferlerini kolaylaştırır. Artık günümüzde çok sık karşılaştığımız IBAN numaralar harflerden ve rakamlardan meydana gelir. Her hesabın bir tane IBAN’ı bulunur. Bir IBAN no ise sadece bir tane hesaba ait olur. Kısacası İban no bir hesabın parmak izidir diyebiliriz.

İBAN No Kaç Hanelidir?

İban numarası hane sayısı 34’tür. Bu numaranın ilk 4 hanesi, iki haneli ülke kodu ile iki haneli kontrol rakamından oluşur. Kontrol rakamı ise IBAN’ın doğru ve geçerli olup olmadığını göstermektedir. Geriye kalanlar ise ulusal banka hesap numarasını ifade eder. Bu kısım ise, 34 haneden fazla olmayacak şekilde her ülke tarafından serbest bir şekilde belirlenebilir.

Türkiye’de IBAN numara 26 haneden oluşmaktadır. Bunun ise ilk iki hanesi ülke kodunu belirler ve TR’dir. TR’den sonraki 2 hane ise kontrol rakamlarıdır. Bu IBAN doğrulaması için kullanılır. Sonraki beş hane ise banka kodunu tanımlar. Rezerv alan ise tek basamaklıdır ve değiştirilene kadar sıfır olarak kabul sayılır. Geriye kalan 16 hane ise banka hesap numarasıdır.

IBAN No ile Neler Yapılır?

IBAN numara ile yapılanlar arasında hesaplar arası para transferi bulunur. Bunun yanı sıra EFT ile havale işlemleri de yapılır. Yani bankaya gitmeden, saatlerce sıra beklemeden, sizin kimliğiniz olan IBAN numara ile EFT ve Havale işlemlerini hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

IBAN No Sorgulama Nedir? Neden Önemli?

IBAN No sorgulama, bir Iban numarasının kime ait ya da hangi bankaya ait olup olmadığının öğrenilmesidir. Bu işlem ise Türkiye Bankalar Birliği’nden öğrenmek mümkündür. IBAN sorgulama önemlidir. Çünkü son zamanlarda artan dolandırıcılık için IBAN sorgulama önem arz eder. Size gelen mesajların, numaraların gerçek olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Benzer şekilde yurt dışına ait olan IBAN numaraların sorgulama işlemini de Türkiye Bankalar Birliği’nden yapabilirsiniz.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.