Ana SayfaKariyerYatay Geçiş Şartları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Yatay Geçiş Şartları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Üniversiteyi kazandıktan sonra öğrencilerin bir kısmı üniversitelerini değiştirmek istiyor. Buna yatay geçiş deniliyor. Ancak yatay geçiş şartları, üniversitelerin neler istediğinin iyi bilinmesi, ona göre başta atılan adımların iyi olması gerekiyor. Şimdi detaylıca bakalım…

Yatay Geçiş Şartları

Yatay geçiş, üniversitelerdeki eş değer bölümler arası geçişlerdir. Yatay geçişler ikiye ayrılır. Bunlar kurum içi ve kurumlar arasıdır.

Yatay geçiş şartları arasında puan türü, not ortalaması, yatay geçiş yapılan zaman, başvuru yapılan zaman ve toplamda yapılan başvuru sayısı, öğrenci sayısı ve özel durumlar vardır.

Yatay Geçişte Puan Türü

Öğrencilerin öğrenim gördüğü programla geçiş yapılmak istenen programın puan türü farklıysa sınava girilen senedeki geçiş yapılacak bölümün puan türünün hesaplanması gerekmektedir. Örnek verecek olursak; TM1 puan türünden MF4 puan türüne ait olan bölüme geçiş yapacak öğrencinin sınava girdiği dönemdeki MF4 puanının hesaplanmış olması gerekmektedir.

Yatay Geçişte Not Ortalamasının Önemi

Yatay geçiş yaparken en çok dikkat edilen unsurlardan biri not ortalamasıdır. Üniversitelerin istediği not ortalaması genel olarak 4.0 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında olmaktadır. Eğer yatay geçiş kontenjanları sınırlıysa da üniversite en yüksek not ortalamasına sahip olan öğrenciyi almaktadır.

Yatay Geçiş Zamanları

Yatay geçiş yapmak için en erken dönem 1. Yılın ilk döneminin tamamlanmasıdır. Hazırlıksız ilk sene sayılmamaktadır. Öğrencilerin not ortalamalarının hesaplanabilmesi için kazanılan bölümde en az 1 sene eğitim görmüş olunmalıdır. Ön lisans programında eğitim gören öğrenciler ilk yarıyıl ve son yarıyılda, lisans programda eğitim gören öğrenciler ise ilk sene ve son sene yatay geçiş başvurusu yapamazlar.

Yatay geçiş başvuruları genel olarak yaz dönemlerinde yapılır. Her üniversitenin kendine ait başvuru tarihi bulunur ve bu tarihleri kendi internet sitesinde yayınlarlar.

Yatay Geçişte Başvuru Sayısı Sınırı

Yatay geçiş şartları arasında başvuru sayısı önemlidir. Bir üniversiten başka bir üniversiteye geçiş yaparken en fazla 2 kez başvuru yapılabilir. Ancak üniversitelerin kendi bünyesinde inisiyatifleri bulunabilir.

Başka bir bölüme ya da üniversiteye geçiş yaparken kaç öğrenci alınacağı da o bölümün öğrenci kontenjanına bağlıdır. Bu oran ise genel olarak yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değişiklik gösterir. 100 kişilik kontenjandan oluşan bir bölüm en fazla 5 öğrenci alabilir. Ancak öncesinde de belirttiğimiz gibi üniversitelerin kendine özel durumları olabilir.

Yatay geçiş şartları arasındaki en önemli kriterlerden biri de disiplin cezasıdır. Eğer bir öğrenci disiplin cezası almışsa yatay geçiş başvurusu yapamaz. Yaparsa da bu onaylanmaz.

Kurumlar Arası Yatay Geçiş

Kurumlar arası yatay geçiş ise, yükseköğretim kurumların aynı seviyede bulunan eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar arasında yapılır.

Kurumlar arası yatay geçiş şartları arasında ise öğrencilerin genel not ortalamasının 100 üzerinde 60 olması aranmaktadır.

Hangi Kurumlar Arası Yatay Geçiş Yapılabilir?

Açıköğretim veya Uzaktan Eğitim Programlarından Normal Öğretime, açıköğretim veya Uzaktan Eğitim Programları arasına, 1. Ve 2. Öğretim Programlarından Açık ve Uzaktan Eğitim Programları arasına, 2. Öğretim programları arasında, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan bir programdan özel yetenek sınavıyla öğrenci alan başka bir programa, TSK’dan Polis Akademisi ve diğer yüksek öğretim kurumlarına, yurt dışında bulunan yükseköğretim kurumları ile ülkemizde bulunan yükseköğretim kurumları arasında yatay geçiş yapılabilir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.