Ana SayfaEkonomiTİM Haziran Ayı İhracat Rakamlarını Açıkladı!

TİM Haziran Ayı İhracat Rakamlarını Açıkladı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

TİM, Haziran ayı ihracat verilerini açıkladı. İhracat yılın altıncı ayında yıllık yüzde 5 arttı.

TİM: Haziran Ayı İhracatı 12 Milyar 602 Milyon Dolar

Kısa adı TİM olan Türkiye İhracatçılar Meclisi Haziran ayına ilişkin ihracat rakamlarını duyurdu. Buna göre ihracat yılın altıncı ayında 12 milyar 602 milyon doları gördü. TİM’den yapılan açıklamaya göre Ocak – Haziran döneminde gerçekleşen ihracat 81 milyar 900 milyon dolar oldu. Bu tutar yıllık yüzde 7,4’lük artışa işaret etti. Öte yandan son 12 aylık değerlendirmeye göre Türkiye’nin ihracatı yüzde 9,7 oranında arttı. 12 aylık ihracatın ülkemiz ekonomisine katkısı ise 161 milyar 500 milyon dolar olarak hesaplandı.

TİM Haziran ayı ihracat şampiyonunun 2 milyar 500 milyon dolarla otomotiv olduğunu duyurdu. Sektör ihracatı 2017’nin aynı ayına kıyasla yüzde 1,9 artırdı. En çok ihraca gerçekleştiren ikinci sektörse kimyevi maddeler olarak belirlendi. Sektörün bir aylık ihracat toplamı 1 milyar 420 milyon dolara denk geldi. hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün Haziran ayı dış satımı ise 1 milyar 360 milyon dolar oldu.

Çelik İhracatı Arttı!

İhracatını en yüksek oranda artıran çelik, yılın altıncı ayında yüzde 34,6’lık sıçrama kaydetti. Bunu bitkileri ve mamulleri takip etti. Listenin üçüncü sırasındaki ihracat kalemi ise tütün olarak dikkat çekti. Öte yandan madencilik sektörünün dış satımı bu dönemde yüzde 3,6 geriledi. Bunu sanayi takip etti. Tarım ürünlerinin ihracatı da hafif bir düşüş kaydetti.

Türkiye Haziran ayında 144 farklı ülkeye ihracat yaptı. En yüksek ihracat Almanya’ya gerçekleşti. Bunu İngiltere ve İtalya takip etti. Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 1,2 arttı. İngiltere’ye yönelik gerçekleşen ihracatın yüzde 10,4 oranında arttığı dikkat çekti. İtalya ise Türkiye’den yaptığı ithalatı yüzde 11 artırdı. ABD ise ihracatta düşüş kaydedilen ülkelerden oldu. Azalış Haziran ayı sonunda yüzde 13,9 oldu.

En çok dış satım gerçekleştirilen ülkeler arasında Yunanistan en yüksek artış hızı yakalanan ülke oldu. Öte yandan Türkiye’nin ihracatında önemli bir yere sahip olan Avrupa Birliği haziran ayında toplamın yüzde 52,1’ini kapladı. İhracat yıl bazında yüzde 8 oranında yükseldi. Afrika ülkelerine yönelik dış satım aynı dönemde yüzde 23,8 arttı. Asya pazarına gerçekleşen ihracatın yüzde 33,2 arttığını belirleyen TİM, Ortadoğu ülkelerinin düşüşe geçtiğini kaydetti. Azalış yüzde 12,6’ya denk geldi.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.