Ana SayfaSigortaBireysel Emeklilik Sistemi

Bireysel Emeklilik Sistemi

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bireysel Emeklilik Sistemi, vatandaşların emeklilik döneminde daha rahat ve konforlu bir yaşam sürdürebilmesi adına, gelir elde ettikleri dönem süresince banka ya da bunun gibi herhangi bir kuruluşa gelirinin belli bir miktarını yatırarak gelecek için birikim sağlamaktır. Kamu tarafından Sosyal Güvenlik sistemini tamamlayıcı bir unsur olarak oluşturulan Bireysel Emeklilik Sistemi, katılımı otomatik olan fakat zorunluluğu bulunmayan bir sistemdir.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşler?

1 Ocak 2013 tarihi itibari ile uygulamaya sokulan BES, devlet tarafından desteklenen bir sistemdir. Sisteme katılım sağlayan tüm vatandaşlar için, ödenen katkı payının yüzde 25’i kadar devlet tarafından katkı sağlanmaktadır. Bu durum bir örnek ile açıklandığında, BES’e katılım sağlayan ve hesabına 200 TL katkı payı yatıran bir vatandaş için, belli şartlar yerine getirildiğinde devlet tarafından 50 TL katkı sağlanmaktadır. Bu sayede birikim 250 TL’ye çıkmaktadır.

Ev hanımı, çiftçi, memur, esnaf, doktor, avukat gibi herhangi bir meslek grubundan 18 yaşını dolduran her bir birey BES’e katılım sağlayarak devlet katkısında faydalanabilmektedir.

Bireysel Emeklilik Hesaplama ve Sorgulama

BES sorgulama işleminin en kolay yolu, e-devlet uygulaması üzerinden yapılmaktadır. E-devlet sistemine giriş yapan her vatandaş, katılım sağlamış olduğu BES hakkında ne kadar birikim yaptığından, sisteme giriş tarihine kadar her türlü bilgiyi sorgulayabilmektedir.

BES hesaplama işlemi ise, herhangi bir bankanın ya da sigorta kuruluşunun online olarak sunmuş olduğu hesaplama araçları üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bireysel emeklilik sistemi hesaplaması yaparken genellikle sisteme girilen yaş, ödenmekte olan katkı payı, emekli olunacak olan yaş gibi bilgiler gerekmektedir. Bu bilgilere göre sistemin emekli olunduğunda sağlayacağı getiri hakkında önceden bilgi edinebilmek mümkündür.

Bireysel Emeklilik Bozma

Bireysel Emeklilik Sistemi, hayata geçirilen son düzenleme ile katılımı zorunlu olmayan ancak otomatik olan bir sistemdir. Buna göre sisteme dahil olan her bireyin BES cayma hakkı sabittir.

BES iptali gerçekleştirmek isteyen bireylerin, sözleşme yapmış olduğu bankası ya da şirketi ile iletişime geçerek Bireysel Emeklilik Sistemi iptal talebinde bulunması gerekmektedir. Bu doğrultuda bizzat başvurması gereken bireylerden bazı imzalar da talep edilmektedir. Bu sayede sistemin iptali gerçekleştirilebilmektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.