Ana SayfaEkonomiVİOP Nedir? VİOP'ta İşlem Yapmanın 10 Avantajı!

VİOP Nedir? VİOP’ta İşlem Yapmanın 10 Avantajı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

VİOP, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın kısaltılmış halidir. 2013 itibariyle Borsa İstanbul çatısı altında faaliyet göstermeye başlamıştır. Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin elektronik ortamda alım-satım yapıldığı bir piyasadır. VİOP aynı zamanda Borsa İstanbul bünyesinde hizmet vermektedir. VOB (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası) adı altında 2005 yılından beri İzmir merkezli olarak işlem gören vadeli işlem sözleşmeleri, Borsa İstanbul’un 3 Mayıs 2013 tarihi itibariyle VOB’un % 100 hissedarı olmasını takiben 5 Ağustos 2013 tarihinde VOB-VİOP birleşmesinin ardından VİOP’a transfer olmuştur. Bu tarihten itibaren Türkiye’deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri VİOP çatısı altında tek platformda işlem görmektedir.

VİOP’ta İşlem Yapmanın Avantajları

Portföy Çeşitlendirmesi

Vadeli piyasalar portföy yöneticilerine, portföy çeşitlendirmesi ve dolayısıyla da riskin yayılması açısından değişik seçenekler sunar.

VİOP ile Çift Yönlü Yatırım İmkanı

VİOP sayesinde yalnızca yükselirken değil aynı zamanda satış emri vererek, düşüşlerden de kar elde edebilirsiniz.

Yüksek Likidite

Vadeli piyasalar spot piyasalara göre daha düşük tutarlı yatırımla aynı miktarda dayanak varlık üzerine yatırım yapmaya olanak verdiğinden, daha geniş kitlelere yatırım yapma fırsatı sunarak her iki piyasasın da daha likit olmasını sağlar.

Fiyat Dalgalanmalarına Karşı Korunma

Gelecekteki fiyat dalgalanmalarına karşı ortaya çıkacak riskleri sınırlamak ve yönetmek amacıyla belirli bir vadede ki ürüne ait sözleşmede önceden belirlenen fiyat ve miktarın alınıp satılmasıyla korunma sağlanabilir.

Riskten Korunma (Hedging)

Vadeli piyasalar yatırımcılara, sözleşmeye konu olan dayanak varlığın işlem gördüğü spot piyasalarda ortaya çıkabilecek fiyat değişimine karşı korunma olanağı sağlar.

VİOP’da Teminatlar Nemalandırılmaktadır

Pozisyon almak için hesaplarınızda tutulan Türk Lirası cinsinden işlem teminatları veya kullanılabilir bakiyeleriniz gecelik olarak nemalandırılmaktadır.

VİOP’da Fiziki Teslimat

Vade tarihinde uzlaşma ile fiziki teslimat üzerinde anlaşılan dayanak varlığın el değiştirilmesiyle gerçekleştirilir.

Etkin Risk Yönetimi

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda ki sözleşmeleri kullanarak risklerinizi korunma, arbitraj ve spekülasyon amacı taşıyan işlemleriniz ile sınırlandırabilirsiniz.

Organize Bir Piyasadır

VİOP, Borsa İstanbul bünyesinde kurulan bir merkezden yönetilen, sözleşme unsurlarıve işlem koşulları standart olan organize bir piyasadır.

VİOP’da Vergi Avantajı

Pay senetleri ve pay senedi endekslerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen kazançlar beyan edilmeye gerek kalmadan %0 stopaja tabidir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.