Ana SayfaBankacılıkIBAN No Kaç Haneli Olmalı?

IBAN No Kaç Haneli Olmalı?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankacılık işlemlerinde adı sıklıkla telaffuz edilen IBAN numarası, uluslararası standartlara sahip olan bir banka hesabı numarasına verilen addır. Her ülkede kullanılmakta olan bankaların IBAN numaraları çeşitli hanelerden meydana gelirken, dünya üzerindeki en kalabalık IBAN numarası 34 haneli olarak kullanılmaktadır. Bir bankada hesabı olan tüketiciler hesap numaralarını öğrenebilmek için IBAN no sorgulama işlemi gerçekleştirebilmektedir.

IBAN No Nedir?

IBAN no, bankalarda bir hesaba sahip olan her tüketicinin hesap numarasını, uluslararası standartlarda tekdüze halinde tanımlayabilmek üzere, para transferlerinin oldukça çabuk ve problemsiz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bir numaradır.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tebliğ gereğince 1 Ocak 2010 tarihi itibari ile IBAN numarası kullanımı ülkede mecburi hale getirilmiştir. AB düzenlemeleri doğrultusunda, uluslararası seviyede gerçekleştirilen para transferlerinin hız ve etkinliğini artırabilmek, masraflarını da en aza indirgeyebilmek maksadı ile dünya çapında IBAN banka hesap numarası geliştirilmiştir. Geliştirilen bu numara IBAN no öğrenme işlemi sayesinde tüketicilere bildirilmekte ya da hesap açma işlemi esnasında verilmektedir.

IBAN No Kaç Haneli Olmalıdır?

IBAN no kaç haneli diye merak edenler için bu hesap numaraları maksimum 34 haneden meydana gelmektedir. Başta yer alan ilk 4 haneyi, ikişerli olmak üzere ülke kodu ve kontrol numaraları oluşturmaktadır.

Bunun yanı sıra IBAN no kaç haneli diye merak edenler için kontrol rakamları hesabın geçerli bir hesap olup olmadığını ortaya çıkarırken, bu iki hanenin sonrasında gelen rakamlar ise hesap numarasını oluşturmaktadır. Ayrıca Türkiye’de kullanılmakta olan IBAN numarası 26 haneden meydana gelmektedir.

IBAN No Sorgulama

IBAN no sorgulama, ya da diğer bir deyişle IBAN no öğrenme işlemi, hesabın mevcut bulunduğu banka şubesinden, internet bankacılığından ya da telefon bankacılığı gibi kanallardan gerçekleştirilebilmektedir. Örneğin; banka şubesine müracaat eden bir tüketici müşteri danışmanına IBAN numarasının ne olduğunu öğrenmek istediğini belirttiğinde birkaç dakika içerisinde IBN numarasını öğrenebilmektedir.

IBAN numarası, bir tüketiciye ait olan banka hesabını tanımlamaktadır. Bu nedenle tüketicinin para gönderme ya da alma işleminin gerçekleştirileceği banka hesabı adına bir IBAN numarası mevcut bulunmaktadır. Pek çok tüketicinin yalnızca bir IBAN numarası olabildiği gibi, birden fazla da IBAN numarası mevcut bulunabilmektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.