Ana SayfaBankacılıkBarkod Nedir? Hangi Kolaylıkları Sağlar?

Barkod Nedir? Hangi Kolaylıkları Sağlar?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Barkod, hemen hemen her türden ticaret malı adına konulabilen, mala ait stok ve fiyat bilgisi gibi bilgilere ulaşımı sağlayan, değişiklik gösterebilecek şekilde çubuklar halinde olan elektronik bir simge olarak bilinmektedir. Günümüzde neredeyse tüm ticari işletmelerde bir sistem haline getirilen barkod, gerek işletme açısından, gerekse müşteri açısından daha kolay bir alışveriş imkanı sunmaktadır. Bugün pek çok tüketici bu ismi duyabilirken, genellikle de “barkod nedir?” sorusuna yanıt aramaktadır.

Barkod Nedir?

“Barkod nedir?” sorusuna cevap arayan tüketiciler için barkod, günlük hayatta kullanılan hemen hemen her ürünün üzerinde yer alan, beyaz zemin üzerinde büyük – küçük siyah çizgiler halinde olan ve altında ise numaraların yer aldığı bir elektronik bir sistem ya da simge olarak tanımlanmaktadır.

Barkod, aynı zamanda bir çeşit ürüne ait olan kimlik numarası olarak da kabul edilmektedir. Barkodu olmayan ürünlerin tüketiminden kaçınılmalı ve hatta buna engel olunmalıdır. Uzun yıllardır kullanılmakta olan bu barkod sistemi gelişen teknoloji ile beraber daha da geliştirilerek, her alanda tüketiciye büyük kolaylıklar sağlanmıştır.

Barkod oluşturma için kullanılmakta olan bazı programlar mevcuttur. Örneğin; Bartender Ultralite gibi programlar sayesinde etiket yazdırma ve dizayn işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

Barkod Ne İşe Yarar?

Günümüzde hemen hemen her alandaki ürün üzerinde yer alan barkod, pek çok işe yaramaktadır. Barkod numaralı sayesinde ürünün hangi ülkeye ait olduğunu öğrenebilmek mümkündür. Örneğin;

  • “50” ile başlayan barkod numarasına sahip ürünler Amerikan malı olurken,
  • “869” ile başlayan barkod numarasına sahip ürünler ise Türk malıdır.

Bunu yanı sıra barkod sistemi sayesinde;

  • En çok ya da en az satan ürünler hakkında bilgi edinebilmek,
  • Günlük, haftalık, aylık dökümler elde edebilmek,
  • Ürünün stok durumu,
  • Fiyatı ile alakalı olarak bilgi edinebilmek de mümkündür.

Üstelik bu bilgilere ulaşabilmek için yapılması gereken tek işlem, barkod numaralarının barkod okuyucuya okutturulmasıdır.

Barkod Hangi Kurumlardan Alınır?

Barkod numaraları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde faaliyet göstermekte olan Milli Mal Numaralama Merkezi tarafından alınmaktadır. Barkod sisteminden faydalanmak isteyen işletmelerin MMNM’ye müracaat ederek üye olması zorunludur.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.