Ana SayfaSağlıkAort Yırtılması Nedir? Aort Yırtılması Nedenleri Nelerdir?

Aort Yırtılması Nedir? Aort Yırtılması Nedenleri Nelerdir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Aort yırtılması, aniden oluşan gögüs yada sırt ağrılarıyla belirtilerini gösteren ve Türkiye’de yılda yaklaşık 400 kişide görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Organ yetmezliği, felç ve kalp krizi ile sonuçlanabilen rahatsızlık kişide hayati tehlike oluşturmaktadır.

Aort damar yırtılması 40 yaş üstü kişilerde büyük rist oluşturmaktadır. Ana atar damar olan aort yırtılması aynı zamanda aort tabakaları arasında kan birikmesi ile yırtılan kısma bağlı ani ölümlere neden olabilmektedir. Vücuda kalpten kan taşıyan aort damarın yırtılması bir milyonda 5 kişide görülen bir hastalık olmasıyla beraber her yaştan kişide görülme ihtimali olsada yüzde 75 lik oranla 40 ila 70 yaş grubu insanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Aniden oluşan şiddetli gögüs ve sırt ağrısı en önemli belirtisidir. Rahatsızlanan kişi bu ağrıyı gögüs ve sırtının adeta “yırtılır gibi”  olduğunu tarif etmektedir.

Erkek ve kadınlarda rastlanan bu rahatsızlık gebelikte de görülmektedir. Yüksek tansiyonu olan kişilerde aort yırtılması yüksek risk içerir. Damar setliğinden dolayı yıpratmış olan aort duvarının yüksek tansiyonla beraber arttmış damar içi gerilimle yırtılmasından kaynaklıdır. Kırk yaş altı kadınların aort yırtılma vakaları gebeliğin son üç ayında görülmektedir. Doğuştan kaynaklı genetik faktörler, aort damarının belli bir kısmının gelişmemesi ve aort damarının üç yapraklı olması gerekirken iki yapraklı olması da aort yırtılmasının nedenlerindendir.

Anotomik olarak aort damarı dört bölümdür. Bu bölümler; karın içine inen aorta, inen aorta, arkus aorta ve kalpten çıkan aorta olarak isimlendirilir. Aort yırtılmasının hangi bölümde gerçekleştiği tanı, tedavi ve hastanın yaşamı için büyük önemi vardır. İçten yırtılan aortaya acil cerrahi müdahale edilmelidir. Aorta yırtılmalarında erken tanı ve tedavi hasta için  yüzde seksen oranında hayati önem taşımaktadır. Bundan dolayıdır ki tanı konulan hastanın hemen ameliyat edilmesi gereklidir. Hastalarda yırtılma için ilaç tedavisi uygulanıp yavaşlatılsa bile hastaların yüzde ellisi kırksekiz saat içinde hayatlarını kaybetmektedirler. Hastalara yapılan açık kalp ameliyatlarında yırtılan aorta dokusunun yerine suni damarlar yerleştirilir. Bu sayede kalbin ve diğer organların kan alışı sağlanır. Aort yırtılması yaşayan ve ameliyat edilmeyen kişilerin maalesef yüzde doksan sekizi hayatlarını kaybetmektedirler.

Kişilerin genç yaştan itibaren yaşam şeklini ve beslenmesini kalbi koruyacak ve damart sertliğinden uzak tutacak şekilde şekillendirmesi ileri ki yaşlarda aort yırtılması ve diğer kalp rahatsızlıklarını engellemiş olacaktır. Düzenli spor, dengeli ve doğru beslenme, stresten uzak kalmak kalbinizin ve dahi sağlığınızı korumanın en önemli noktasıdır.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.