Ana SayfaSigortaZorunlu Trafik Sigortası Fiyatları ve Fiyatların Değişimi

Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları ve Fiyatların Değişimi

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Aracınız trafiğe çıkıyorsa, zorunlu trafik sigortası sizi de ilgilendiriyor demektir. Çünkü 2918 sayılı kanun kapsamında istisnasız bir şekilde trafiğe çıkan her aracın mutlaka bu sigortayı yaptırması gereklidir. Yasalar gereği sigortanın yaptırılması zorunlu olduğundan trafik sigortasın yaptırmayan araçların trafikten men edileceği de asla unutulmamalıdır. Bir yıllık poliçeler halinde düzenlenen bu sigorta her yıl araç sahipleri tarafından yenilenmelidir. Aksi halde cezai yaptırımların söz konusu olacağı asla unutulmamalıdır.

Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları

Zorunlu olarak yaptırılan trafik sigortası ile kasko gibi araçlarla ilgili yaptırılan diğer sigortaların birbirine karıştırılmaması gerekmektedir. Kasko sigortası bir kaza durumunda sigorta sahibinin masraflarını karşılayan bir sigortadır. Oysa zorunlu olarak yaptırılan trafik sigortası bir kaza meydana gelmesi durumunda karşı tarafın hem bedeni hem de maddi zararlarını teminat altına alır ve bu masrafları karşılar. Bu yönü ile iki sigorta birbirinden keskin hatlarla ayrılmaktadır. İki sigorta türünün arasındaki farklardan bir diğeri de kasko sigortasının isteğe bağlı olarak yapılmasına karşın trafik sigortasının kanunen yapılmasının zorunlu olmasıdır.

Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Ülkemizde trafik sigortası fiyatları gelişigüzel bir şekilde belirlenmemektedir. Hazine Müsteşarlığı poliçelerin teminatlarını ve limitlerini belirlemektedir ve sigorta firmaları da bu teminatlar ile limitler dahilinde sigorta poliçelerini hazırlamak durumundadır. Ancak bu durum sigorta alanında faaliyet gösteren firmaların tümünün aynı fiyatları sunacağı anlamına gelmemektedir. Elbette zorunlu trafik sigortası için ödenmesi gereken ücretler farklı rakamlardan oluşabilir. Fakat bu rakamlar belirlenen limitlerden daha az veya daha fazla olmamalıdır. Alt limit ve üst limit arasında kalan tüm rakamlar sigorta acenteleri tarafından fiyat olarak araç sahiplerine sunulabilmektedir.

Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği belirlediği trafik sigortası fiyatlarını bir öneri niteliğinde olması kaydıyla kamuoyu ile paylaşmaktadır. Dolayısıyla sigorta şirketleri trafik sigortası hesaplama işlemlerini bu fiyatları dikkate alarak gerçekleştirmektedir. Ancak Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği 15 yaşından daha büyük olan araçlar için öneri niteliğinde de olsa bir fiyat belirlemez. 15 yıllıktan daha eski olan araçlar için yapılan trafik sigortasında fiyat araç sahibi ile sigorta şirketi arasında yapılacak görüşme ve uzlaşma neticesinde belirlenmektedir. Fiyatın yanı sıra ödeme koşulları gibi detaylar da sigorta firmaları arasında farklılık gösterebilmektedir. Her firmanın aynı koşulları sunacağından ya da sunması gerektiğinden elbette söz edilemez.

Trafik Sigortası Şartları Neye Göre Belirlenir?

Hesaplama işlemleri gerçekleştirilirken araçların sadece yaşı ya da sadece markası ve modeli dikkate alınmaz. Araçların plakası ve aynı zamanda kullanım amacı da dikkate alınmaktadır. Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak her araç sahibinin trafik sigortası poliçesini dikkatli bir şekilde gözden geçirmesi gerekmektedir. Zorunlu olarak yapılan bir sigorta olduğundan trafik sigortası genel şartları bölümünde yer alan bilgiler devlet tarafından belirlenmektedir. Sigorta firmaları bu alanda herhangi bir değişikliğine gidemezler. Fakat özel şartlar ya da ek maddeler gibi bölümlerde yine yasal çerçeve içerisinde kalarak bazı küçük değişiklikler yapılabilir. Bu nedenle araç sahiplerinin sigorta poliçesini imzalamadan önce mutlaka her maddesini dikkatlice okuması gereklidir.

Aracın gerçek değerinin ve kullanım amacının da doğru şekilde belirlenmiş olması yine önem arz eden mevzular arasında yer almaktadır. Bu konuda detaylı bir araştırma yapılabilir ve bu araştırma için de internetten faydalanmak artık mümkün hale gelmiştir. İnternet üzerinden online olarak trafik sigortası sorgulama işlemleri yapılabildiği gibi trafik sigortası için ne yapılması gerektiği ya da nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi pek çok bilgi de edinilebilir. Her araç sahibinin mutlaka zorunlu trafik sigortası hakkında ayrıntılı bilgi edinmesini öneririz. Bu sayede aracın trafikten men edilmesi gibi büyük mağduriyetler doğurabilecek sorunlar ortadan kalkacaktır.

Trafik Sigortası için Firma Seçimi Çok Önemli!

Sigorta firmasının seçimi de son derece önemli olan hususlardan bir diğeridir. Sigorta firmaları bazı markalarda veya modellerde araçlar için ucuz trafik sigortası fiyatları sunabilirler. Bazı araçlar için bu fiyat daha yüksek rakamlara tekabül edebilir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama olmadığı için araç sahipleri tercihlerini kendilerine sunulan fiyat teklifini dikkate alarak yapmaktadır. Oysa sigorta firmasının hangi hizmetleri sunduğu, ne kadar güvenilir olduğu gibi bilgiler de sigorta firması seçimi esnasında mutlaka göz önünde bulundurulması gereken hususlar arasında yer almaktadır.

Kara Yollar Kanunu kapsamında her araç sahibinin kesinlikle yaptırması gereken zorunlu trafik sigortasının kapsamı oldukça geniştir. Bir kazanın meydana gelmesi durumunda karşı tarafın tüm hasarlarının karşılanmasının yanı sıra şahıs hasarlarında da vefat da dahil olmak üzere her türlü durumu kapsamaktadır. Bu nedenle dar kapsamlı sigorta çeşitleri arasında yer almadığı söylenebilir. Zorunlu trafik sigortasının yapılmaması ya da zamanında yenilenmemesi durumunda araç sahiplerine para cezası da uygulanmaktadır. Para cezasının yanı sıra aracın trafikten men edilmesi gibi bir dizi zorlu prosedür de uygulanmaktadır. Aracın trafiğe çıkma cezasının ortadan kaldırılması için zorlu ve uzun bir prosedürün harfiyen yerine getirilmesi gerektiğinden bu yaptırımları göze almamak ve trafik sigortasını yaptırmak çok daha doğru bir tercih olacaktır.

Trafik Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Öncelikle sigorta poliçenizin tüm bölümlerini mutlaka dikkatli bir şekilde okumalısınız. Poliçenizde yer alan bilgilerin tümünün doğru bilgiler olduğundan emin olmalısınız. Bunun için aracınızın ruhsatını dikkate alabilirsiniz. Aracınızın ruhsatı ile poliçenizde yer alan bilgileri tek tek kıyaslayın. Aracın markası, modeli, yaşı, kullanım amacı, plakası gibi bu bilgilerin ruhsatınızda yazan bilgiler ile aynı olduğundan emin olmalısınız. Şayet bazı bilgilerde hata varsa sigorta firmanız ile hiç zaman kaybetmeden iletişime geçmeli ve bu bilgilerin düzeltilmesini talep etmelisiniz. Bu talebinizi yazılı olarak iletmenizde büyük fayda olacaktır.

Trafik sigortası poliçesi 1 yıllık olarak düzenlenmektedir. Sigorta poliçenizin başlangıç ve bitiş tarihlerini de mutlaka gözden geçirmelisiniz. Şayet poliçeniz 1 yıllıktan daha kısa ya da daha uzun bir vadeyi kapsıyor ise yapmanız gereken yine sigorta firmanız ile irtibata geçmek olacaktır. Gerekli değişikliklerin yapılmasını sağlamalısınız. Sigorta poliçelerinin bitiş saati öğlen 12:00’dir. Dolayısıyla sigorta poliçenizin bitiş tarihinde aynı gün yenileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için öğleden sonrayı beklemeniz gerekecektir. Sigorta poliçenizi yenilemek için aynı sigorta firmasın seçmeniz durumunda çeşitli indirimlerden faydalanabilirsiniz. Sigorta firmaları uzun süre kendilerini seçen müşterilerine ciddi oranlarda indirimler uygulayabilmektedir. Siz de bu indirimlerden faydalanarak daha düşük oranlarda bir ödeme yapabilirsiniz. Ancak hiçbir firmanın size indirim uygulama gibi bir zorunluluğunun olmadığını da belirtmek isteriz. Buna tamamen sigorta firmaları karar vermektedir.

Aracınızın daha önce bir kazaya karışıp karışmadığı da ödemeniz gereken sigorta primlerini etkilemektedir. Bu nedenle daha önce hiç kaza yapmamış bir araç ile kaza yapmış bir araç için her ne kadar markası, modeli ve hatta yaşı aynı olsa da aynı fiyatta ödeme yapılması mümkün değildir. Sigorta firmaları farklı rakamlardan söz etmekte ve farklı prim ödemeleri talep etmektedir. Bu konuda da detaylı bilgi edinmek için bir sigorta firması ile iletişime geçebilir ya da internetten online olarak bir araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca sigorta firmalarından internet üzerinden fiyat teklifi talep etmeniz de mümkündür.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.