Ana SayfaKariyerBankacılık ve Sigortacılık Dersleri

Bankacılık ve Sigortacılık Dersleri

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü üniversitelerde hem 2 yıllık ön lisans programı, hem de 4 yıllık lisans programı olarak yer alır.

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Üniversite tercih aşamasında olan ve bankacılık – sigortacılık alanında eğitim almak isteyen öğrencilerin karar vermekte zorlandıkları konulardan biri 2 yıllık mı, yoksa 4 yıllık mı bölüm tercihi yapacaklarıdır.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Kaç Yıllık?

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü üniversitelerde hem 2 yıllık ön lisans programı, hem de 4 yıllık lisans programı olarak yer alır. Üniversite tercih dönemlerinde öğrencileri bu bölüme girmek istemeleri halinde sınavdan aldıkları puana ve başarı sıralamalarına göre bu bölümlerden birini seçebilirler. Türkiye’deki birçok devlet üniversitesinde ve özel üniversitede Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü vardır. Bu üniversitelerin hangileri olduğuna sitemizdeki diğer yazılarda detaylı olarak yer verdik.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümlerinden Hangisi Tercih Edilmeli?

Bu bölümün 2 yıllık programlarına daha çok üniversitede, 4 yıllık programlarına daha az sayıda üniversitede yer verilmiştir. Bunun nedeni kişilerin 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık bölümlerini daha çok tercih etmeleridir. 2 yıl bu eğitimi alırken, diğer yandan ek derslerle yetkinliklerini ve bilgilerini artırma yoluna giden öğrenciler bir an önce bankalarda ve sigortacılık alanında çalışmaya başlamak isterler. Ancak elbette bu bölümde 2 yıl eğitim alan bir kişiyle, 4 yıl eğitim alan bir kişi arasında işe yerleşirken bazı farklar vardır. Bu farkları göz önünde bulundurarak tercih yapmak en doğrusu olacaktır. Aynı zamanda 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık dersleri ile 4 yıllık bankacılık ve Sigortacılık dersleri arasında benzerlikler ve farklar da vardır.

2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünün Amacı

2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü’nde bankalarda ve finans kurumlarında, sigorta şirketlerinde çalışmak üzere ara eleman yetiştirmektir. Bu bölümde okuyanlar;

  • Temel bankacılık işlemleri,
  • Genel ekonomi,
  • Finans,
  • İşletme gibi konuları öğrenirler.

Program süresince ayrıca;

  • Temel hukuk,
  • Ekonomi,
  • Matematik,
  • Muhasebe gibi dersler de alarak bu alanlarda da bilgi kazanırlar.

2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü’nde banka muhasebesi ve sigorta hukuku da öğretilir. Bölüm mezunlarının temel bankacılık yeteneklerine sahip olması, banka ve finans kurumlarında başlangıç aşamasında görev alabilmesi, uygulama ve alt yapı bilgisine sahip personellerin bankacılık ve sigortacılık alanlarında istihdam edilmesinin sağlanmasıdır. Bu bölümde 2 yıl eğitim alan ve başarıyla bitiren öğrencilerin Açık Öğretim Fakültesi’ne ya da ÖSYM’nin düzenlediği DGS yani Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık lisans programlarına devam etme hakkı vardır.

4 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünün Amacı

4 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü’nde bankacılık, finans ve sigortacılık alanlarında görev yapacak yönetici adaylarının yetiştirilmesi amaçlanır. Bu bölümde 4 yıl eğitim alanlar bankacılık, sigortacılık ve finans konularında 2 yıllık bölüme göre çok daha detaylı dersler görürler. Eğitim süreleri boyunca bir bankada ya da benzeri bir kurumda staj yapan bu bölüm öğrencileri mezuniyetlerinden sonra rahatlıkla iş yaşamına başlarlar. 4 yıllık bankacılık ve Sigortacılık dersleri, 2 yıllık bölüme göre çok daha kapsamlıdır.

2 ve 4 Yıllıklarda Ortak Dersler

2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık ile 4 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık bölümlerindeki ortak dersler çoğu üniversite için;

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,
  • Bankacılık ve Sigortacılığa Giriş,
  • Ekonomi,
  • Matematik,
  • Bankacılık ve Finans,
  • Sigortacılığa Giriş,
  • Temel Hukuk,
  • Hayat Sigortaları,
  • İşletme Hukuku gibi derslerdir.

2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Dersleri

Bankacılığa ve Sigortacılığa Giriş – Temel Bilgi Teknolojileri – Temel Hukuk Kavramları – İktisada Giriş – Genel İşletme- Genel Muhasebe – Dış Ticaret İşlemleri – Yabancı Dil – Bankacılık Hizmetleri ve Ürünler – Banka Yönetimi ve Denetimi – Finans Matematiği – Finansal Kurumlar – İşletme Hukuku – Bankalarda Kredi Yönetimi – Hayat Sigortaları ve BES – Türk Vergi Sistemi – İstatistik – Menkul Kıymet Yatırımları – Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi – Türk Dili ve Edebiyatı – Hayat Dışı Sigortalar – Portföy Yönetimi – Mali Analiz – Müşteri İlişkileri Yönetimi gibi derslerdir.

4 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Dersleri

Matematik – İşletme Matematiği – Küresel Siyasete Giriş – Bilgi Teknolojileri – Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi – Ekonomi – Bankacılık ve Finans – İstatistik – İşletmelerde İletişim – Mikroekonomi – Muhasebe – Ticari Banka Yönetimi – Finansal Veri Analizi – İşletme Finansmanı – Uluslararası Bankacılık – Sigortacılık – Kurumsal finansman – Hayat Sigortası – Sigorta Yönetimi – Sigorta Matematiği- Portföy Yönetimi – Risk Yönetimi ve Sigortacılık – Finansal Modellemeler – Kredi Değerlendirmesi ve Kredilendirme gibi derslerdir.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.